В Україні окупантська армія поділена на шість основних угруповань, - ISW

Новини Вінниці / В Україні окупантська армія поділена на шість основних угруповань, - ISW

Американський Інститут вивчення війни виділяє шість основних географічних угруповань російських військ та інших підконтрольних Росії сил - ПВК і «ЛДНР». При цьому підкреслюється, що жодне з цих угруповань не однорідне за своїм складом.

Як зазначають аналітики ISW, не вказуючи чисельність угрупувань, вони поділені за напрямками.

  1. Північ і північний схід Харківської області: «як мінімум частково» війська Західного військового округу. Військ для великого наступу тут недостатньо.
  2. Лінія Ізюм-Слов'янськ: переважно «добровольчі» батальйони (неповні вже після початку повномасштабного вторгнення), а також деякі частини Східного військового округу. Оскільки «добровольчі» батальйони слабо навчені і в основному не дотягують до штатної чисельності, цей напрямок для російського командування не є пріоритетним, як вважають у ISW.
  3. Ділянка Сіверськ-Лисичанськ: частини Центрального військового округу, доповнені деякими частинами самопроголошених «республік». Командувачем цим об'єднанням ISW називає командувача військами ЦВО генерал-полковника Олександра Лапіна. На цій ділянці оголошена російським командуванням «оперативна пауза» закінчилася, війська відновили спроби наступу.
  4. Бахмут: «ПВК Вагнера», також окремі частини Західного військового округу і «ЛНР». Бійці «Вагнера» брали участь у більшості недавніх захоплень на цій ділянці, зокрема у взятті Вуглегірської ТЕС. Штаб «Вагнера» розміщувався, як повідомлялось, у Попасній за 40 км на північний схід від Бахмута, саме цей об'єкт піддався обстрілу з HIMARS в неділю. Нещодавно «еленерівці» відзначились тим, що публічно заявили про своє небажання воювати за «ДНР». Звісно, це на відео лише частина роти, але сигнал іншим.
  5. Авдіївка-Донецьк: частини «ДНР»
  6. Південь: тут саме неоднорідне угруповання. Основу російських військ в Запорізькій і Херсонській областях спочатку становили частини Південного військового округу. Але в очікуванні українського контрнаступу сюди перекинули частини Східного військового округу, повітряно-десантних військ і Росгвардії. Сама ця неоднорідність може представляти додаткову складність для російського командування.

Олег Верлан

15 серпня, 2022