В Україні критикують «республіканців», які кажуть: «Треба перемогти, а не роками воювати»

Новини Вінниці / В Україні критикують «республіканців», які кажуть: «Треба перемогти, а не роками воювати»

В українському інформаційному полі тривалий час помітна певна упередженість щодо республіканців, які критикують Білий дім та нібито гамують фінансову та військову допомогу. А чому, власне, вона «не люблять» Україну? Чи справа не в Україні, як державі, а політиці демократів на чолі з Дж.Байденом, яка полягає у війні на виснаження, а не перемозі?

Вісім республіканців із Палати представників звернулися до Байдена із закликом розділити фінансування для Ізраїлю та висунули умови для подальшої допомоги Україні. Українські ЗМІ намагаються подати вимогу як негатив, упередженість, бажання заморозити війну.

Американські медіа пояснюють, що політики-республіканці бажають перемоги Ізраїлю та Україні. Однак «платники податків втомилися фінансувати нескінченну тупикову ситуацію в Україні без бачення перемог».

Підписанти визначили 12 умов, які необхідно виконати, перш ніж «хоч одного долара буде відправлено в Україну». Серед них:

- чітка стратегія перемоги Україні, а не «ми з вами, доки не переможемо»,

- прийняття політики повних санкцій проти Росії, щоб вони включали всю нафту, зерно та рідкісноземельні мінерали,

- надання Конгресу обліку систем озброєнь, які були відправлені та використані на сьогодні,

- пояснення, що станеться, якщо американські інвестиції в Україну припиняться, чи відмовляться країни ЄС та НАТО від підтримки України і чи зможе Україна вистояти і перемогти.

Також американці хочуть почути, як американська зброя, що відправляється в Україну, допоможе виграти війну, а не просто продовжити її. Вони вимагають оцінки того, яка зброя не була відправлена, але могла змінити траєкторію війни досі.

«Поточна політика адміністрації лише продовжила страждання України, і Конгрес зобов'язаний відіграти певну роль у вирішенні того, які додаткові можливості слід запропонувати Україні», – йдеться у листі.

Зауваження чи питання здаються цілком раціональними. Давайте пригадаємо, скільки наші воїни чекали на ATACMS? Рік. Скільки просять F-16? Вже більше року. А поки отримали західні танки, то росіяни вспіли обладнати потужну багатошарову лінію оборону на Запоріжжі та при нашому контрнаступі палити німецькі танки зразка середини минулого сторіччя під Малою Токмачкою.

Олег Верлан

1 листопада, 2023