В окупованому Криму знищено комплекс С-400. Розвідники виклали відео

Новини Вінниці / В окупованому Криму знищено комплекс С-400. Розвідники виклали відео

Сьогодні, 23 серпня, у тимчасово окупованому Криму, а саме поблизу мису Тарханкут, було знищено російський зенітно-ракетний комплекс С-400 «Тріумф». Четвертий з початку війни. І не тільки це…

Про це повідомляє Telegram Головного управління розвідки Міноборони України.

Ранком у Криму пролунали вибухи. Місцеві пабліки публікували фото «гриба» з села Оленівка на заході півострова. Telegram-канал «Кримський вітер» повідомив, що через вибухи уражено радіолокаційні станції 48Я6-К1 «Подлет» на Тарханкуті. Загалом було сім вибухів.

Це універсальна мобільна твердотільна трикоординатна трикоординатна радіолокаційна станція для виявлення повітряних цілей на малих і гранично малих висотах у складній завадовій ситуації. Вона видає цілевказівки для російських ЗРК, таких як С-300 і С-400.

Пізніше з’явилась інформація від ГУР.

«23 серпня 2023 року близько 10:00 поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут у тимчасово окупованому Криму відбувся вибух, який знищив російську зенітно-ракетну систему великого і середнього радіуса дії С-400 «Тріумф», - йдеться в повідомленні.

Розвідники уточнили, що внаслідок вибуху повністю знищено саму установку, встановлені на ній ракети та особовий склад.

«Враховуючи обмежену кількість таких комплексів на озброєнні ворога, це - болючий удар по системі ППО окупантів, що матиме серйозний вплив на подальші події в окупованому Криму», - додали у розвідці.

Нагадаємо, у травні 2022 року за наявною інформацією, на території північно-західної частини тимчасово-окупованої АР Крим противник розгорнув два додаткових зенітних ракетних дивізіони С-400.

5 серпня 2022 українська армія вперше у світі знищила багатофункційний радар управління вогнем 92Н2Е російської зенітно-ракетної системи С-400 «Тріумф». Результат бою заявлений офіційним російським джерелом.

В середині травня 2023-го було знищено російський пункт бойового управління 55К6Е зі складу ЗРК С-400 у Херсонській області. Це був перший відомий випадок знищення цього типу техніки.

В липні 2023 року ЗСУ знищили третій комплекс С-400, який розташовувався поблизу Дебальцевого, та з якого 27 червня був завданий удар по кафе в Краматорську.

А 23 серпня 2023 року поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут військові знищили четвертий комплекс С-400 «Тріумф» - знищено саму установку, встановлені на ній ракети та особовий склад.

Окрім того, під час сьогоднішніх вибухів у тимчасово окупованому Криму було уражено російський береговий ракетний комплекс «Бастіон». Даний комплекс є одним з носіїв ракет «Онікс», якими росіяни завдають удари по території України.

Олег Верлан

23 серпня, 2023