В області відбувся відбір фахівців для навчання з попередження суїцидів

Новини Вінниці / В області відбувся відбір фахівців для навчання з попередження суїцидів

Шляхом конкурсу з більш ніж 600 кандидатів відібрано чотирьох фахівців, які отримають навички та компетенції з попередження суїцидів.

Ці спеціалісти - Олена Бессараба, Аліна Кобець, Анастасія Нагібіна та Богдан Руденко - пройшли відбір на навчання за програмою "Гейткіпінгу" та проводитимуть тренінги для надавачів послуг психічного здоров'я та психосоціальної підтримки.

​​​​​​Олена Бессараба, регіональний координатор Всеукраїнської програми з ментального здоров'я "Ти як?" у Вінницькій області, підкреслила: "Проблема суїциду є досить гострою для України, особливо у воєнний час. Самогубства – досить поширена причина передчасної смерті і серйозна соціальна проблема держави."

Конкурс та навчання здійснюється в рамках програми "Гейткіпінгу", розробленої з урахуванням вимог та особливостей українського контексту, в екстремальних умовах пандемії та повномасштабної війни. Навчання фахівців має на меті підготувати їх до надання первинної психосоціальної підтримки особам з ризиком скоєння суїциду.

Ця ініціатива реалізується у рамках міжурядової українсько-норвезької програми співпраці у сфері охорони здоров'я "Heals Cooperation with Ukraine", яка має на меті покращення ситуації з психічним здоров'ям та превенції суїциду в Україні.

​​​​​​Заплановано, що у березні-квітні навчальну програму пройдуть ще 100 спеціалістів з гейткіпінгу на Вінниччині, які передадуть свої знання ще 500 фахівцям з превенції суїциду.

Це крок до зміцнення готовності місцевих громад до надання послуг кризової підтримки та підвищення рівня життєстійкості населення.

Михайло Білик

26 лютого, 2024