В НБУ оприлюднили свою версію стрімкого знецінювання гривні у січні

Новини Вінниці / В НБУ оприлюднили свою версію стрімкого знецінювання гривні у січні

У січні 2022-го гривня переживає масштабне падіння. В Національному банку вважають, що основною причиною цього став психологічний фактор, пов'язаний з ескалацією навколо українського кордону та очікуванням нападу Росії.

Нагадаємо, за даними Держстату, протягом 2021 року в середньому громадянин України став біднішим на 7,7%. Експерти стверджують, що у 2022 показник бідності тільки виросте. І приичною вони називають зростання цін на енергоресурси.  

Щодо співвідношення гривні до долару, то зовнішньополітьичні загрози пріоритетним фактором вважає заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій.

«Відбулося посилення попиту на іноземну валюту з боку нерезидентів на валютному ринку України. Зокрема, нерезиденти-інвестори в ОВДП продали з початку року облігацій на загальну суму понад 5 млрд гривень і купили іноземну валюту на суму $264 млн» - розповів він «Економічній правді».

Також, зазначив Гелетій, впливають й інші, переважно сезонні фактори. Однак валютний ринок України дуже стійкий до шокових ситуацій і залишається стабільним.

«Велику стійкість ринку додає і досвід стресової ситуації навесні 2020 року, спровокованої пандемією COVID-19, а також стримана реакція ринку на концентрацію військ Росією біля кордону з Україною у квітні 2021 року» - сказав він, додавши, що резерви НБУ дозволяють контролювати ситуацію.

Олег Верлан

19 січня, 2022