В НАТО хочуть нищівного удару по Росії, а Москва пригрозила зброєю британцям

Новини Вінниці / В НАТО хочуть нищівного удару по Росії, а Москва пригрозила зброєю британцям

У Москві не можуть визнати прорахунки, тому клюнули «на гачок». У відповідь на окремі заяви західних політиків, Росія почала відверто погрожували Великій Британії застосуванням зброї.

Нагадаємо, що в Альянсі визнали свою помилку стосовно 72 годин, які відводили Україна на капітуляцію. Після Афганістану, де американці створили підстави для оборони та наситили місцеву армію зброєю набагато краще, ніж ЗСУ, коли таліби наче на параді зайняли усю країну, НАТО дуже обережно ставилось до допомоги за межами блоку. А от потім постійно наголошують, що здивовані стійкістю українців та вмінням вражати супротивника навіть банкою з огірками.

Втім, острах роздратувати Москви від початку давався в знаки. НАТО постачало озброєння для захисту. Тепер Захід не приховує, що цілі та мета війни інша. США та їхні союзники хочуть настільки нищівного удару на полі бою по Росії, щоб унеможливити повторення цієї трагедії у найближчий перспективі та попередити атаки на інші держави.

Про це пише CNN, посилаючись на джерело в Раді національної безпеки США. Як зазначається, нова мета Заходу пов'язана з тим, що вторгнення Росії в Україну перетворилося на виснажливу війну без будь-якої серйозної мирної угоди. До речі, на мир не готові і у Кремлі.

«Ми хочемо, щоб Росія була ослаблена настільки, що вона не може робити те, що вона вже зробила під час вторгнення до України», - заявив глава Пентагону Ллойд Остін після поїздки до Києва.

У Штатах почали відверто казати, що хочуть «зробити це вторгнення стратегічним провалом для РФ».

Якщо у Вашингтоні висловлюють геополітичні бачення, то у Лондоні зробили прагматичну заяву, в якій з підтримкою поставились до агресивного захисту Києва, що передбачає превентивні удари по інфраструктурі РФ.

«Україна була суверенною країною, яка мирно жила в межах своїх кордонів, а потім інша країна вирішила порушити ці кордони і ввести 130 тисяч військових. Це стало початком війни між Україною та Росією», — процитувала міністра із збройних сил Великобританії Джеймса Хіппі The Guardian.

На його думку, «Україна має право завдати удару вглиб ворога, щоб атакувати його логістичні лінії, запаси палива, склади боєприпасів», адже це «частина війни».

У відповідь у Міноборони Росії погрожують ударами по «центрах прийняття рішень» у Києві, якщо Україна атакуватиме об'єкти на території РФ.

«Пряме провокування Лондоном київського режиму на подібні дії, у разі спроби їх реалізації, негайно призведуть до нашої пропорційної відповіді, - заявив речник МО РФ Ігор Конашенков. - Як ми попереджали, російські збройні сили перебувають у цілодобовій готовності до завдання ударів у відповідь високоточною зброєю великої дальності по центрах прийняття відповідних рішень у Києві», а «радники з числа підданих однієї з західних країн, які перебувають в українських центрах прийняття рішень у Києві, не обов'язково будуть проблемою при прийнятті Росією рішень на дії у відповідь».

От тільки подібна риторика орієнтована для росіян. По Києву окупанти гатили. Будь-які заяви не зможуть зупинити чи спровокують інші удари.

Олег Верлан

26 квітня, 2022