В Балаклеї росіяни опинились майже в оточенні: Залужний розповів про подальші плани

Новини Вінниці / В Балаклеї росіяни опинились майже в оточенні: Залужний розповів про подальші плани

Вище керівництво РФ намагається не помічати ситуацію на фронті, а от різні пропагандисти доводять, що «все по плану», але треба «ще і більше». Кремль зосереджується на суто економічних «іграх» з Європою, погрожуючи «відключити газ». Одночасно з цим, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та заступник голови комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки генерал-лейтенант Михайло Забродський чесно зізнались, що бойові дії в Україні можуть продовжуватися наступного року, оскільки російські окупанти не покидають планів по захопленню Лівобережної та південної частин нашої країни.

Спочатку про «утаємничену» Балаклею. В російських ЗМІ вказують, що тамтешнє угруповання, яке складають нібито лише мобілізовані та необстріляні знаходиться майже в оточенні. ЗСУ намагаються перекрити дорогу на Куп’янськ, аби закрити «котел». У Генштабі ЗСУ ситуацію на півдні Харківщини не коментують.   

Хоча у Генштабі ЗСУ мовчать, але соцмережами ширяться світлини наших воїнів з Балаклея Харківської області – міста, яке росіяни зайняли у березні, а звідки пішли на Ізюм. Також відомо про просування військ на півдні. Однак, радіти можна, але практично усі експерти вказують на поміркованість. ЗСУ немає достатніх засобів для тривалого наступу по всім фронтам.

Більш того, війна в Україні вже давно вийшла за рамки локального конфлікту середньої інтенсивності. Це стосується не тільки просторових показників, але й кількості сил і зброї, яку використовують Росія та Україна. У зв'язку з цим тривалість активної фази бойових дій може затягнутися до 2023 році. Раніше на Банковій казали, що до кінця 2022-го.

«Адже ні в якому уявленні він (конфлікт - ред.) вже не вкладається ані в рамки анонсованого російського «бліцкригу», ані в тривалість активних фаз бойових дій у війнах початку 21-го сторіччя. В будь-якому випадку тривалість війни вже вимірюється місяцями. І існують всі підстави вважати, що цей часовий рахунок перетне календарні межі 2022 року», - йдеться у матеріалі «Укрінформу», в якому посилаються на думку Залужного та Забродського.

Військові зазначають, що Росія не відмовляється від своїх планів. Окупанти хочуть повністю захопити Донецьку область, просунутися на Запоріжжі, а при нагоді повторно наступити на Київ з боку Білорусі.

«Певні оперативні перспективи для ворога проглядаються на Ізюмському і Бахмутському напрямках. Імовірною кінцевою метою таких дій може розглядатися вихід на адміністративний кордон Донецької області. Ще більш привабливою виглядає перспектива просування на Запорізькому напрямку», - наголосили автори.

Залужний та Забродський вважають, що найбільше можливостей ворог матиме, якщо просунеться на правому березі Дніпра на півдні України. Це дозволить планувати наступ на Миколаїв та Одесу, а з іншого боку - на Кривий Ріг.

Проте військові зазначають, що перед Росією з'являються ряд загроз. Серед них вплив санкцій, міжнародна ізоляція, складнощі з мобілізацією, нестача сучасного озброєння.

Олег Верлан

7 вересня, 2022