В Асоціації міст України запропонували створити з Міноборони спільну раду для витрат коштів на армію

Новини Вінниці / В Асоціації міст України запропонували створити з Міноборони спільну раду для витрат коштів на армію

Голова Асоціації міст України і мер Києва Віталій Кличко виступив з ініціативою створення на платформі АМУ Координаційної ради міських та селищних голів з Генштабом і Міноборони. Такий союз потрібен для ефективної допомоги громад українським захисникам.

Про це Кличко заявив на початку позачергової сесії Київради.

«Щодо допомоги армії хочу виступити з наступною ініціативою. По-перше: парламент має законодавчо врегулювати питання фінансування містами потреб військових. Щоб ми могли виділяти кошти підрозділам, що зареєстровані не тільки в нашій громаді. А також – ми повинні розуміти реальні потреби, що саме треба закуповувати (а не загально – дрони. Які саме, кому саме, в якій кількості?). До того ж, дрони – не панацея. Нашим захисникам потрібно ще багато чого, – починаючи з засобів антидронового захисту, наприклад», – підкреслив Кличко.

За словами мер столиці, щоб це була системна робота, він пропонує створити Координаційну раду разом з Генштабом, Міністерством оборони, які знають потреби і чого де не вистачає. 

«Створити Координаційну раду на платформі Асоціації міст, яка об’єднує громади. Щоб зусилля місцевого самоврядування були скоординованими і максимально ефективними. Громадський контроль за цим може здійснювати громадська рада, створена нещодавно при Міністерстві оборони.  Щоб процес був відкритим і зрозумілим суспільству», – наголосив Віталій Кличко.

Зазначимо, ідеєю Координаційної ради Кличко «відповів» президенту Зеленському, який закликав органи місцевого самоврядування не витрачати кошти на ремонти доріг та благоустрій. Окрім цього, центральна влада розглядає варіант «урізання» ПДФО, який надходить до місцевих бюджетів, нібито для забезпечення військових. Фактично в АМУ погоджуються витрачати місцеві кошти, але хочуть розуміти на що… Адже ще свіжими у пам’яті є «міноборонівські» яйця по 17 гривень.   

Олег Верлан

25 липня, 2023