«Утаємниченість» успіхів ЗСУ з боку України: у Штатах заявили про нову лінію фронту на Харківщині

Новини Вінниці / «Утаємниченість» успіхів ЗСУ з боку України: у Штатах заявили про нову лінію фронту на Харківщині

Американський інститут вивчення війни (ISW), орієнтуючись на розрізнені повідомлення різних джерел про ситуацію в районі Балаклії, що на Харківщині, де українські частини напередодні пішли в наступ, оновив свою карту фронту.

Як пише ISW, за відомостями джерел, якими користуються аналітики, ЗСУ взяли селище Вербівка, прилегле до Балаклії з північного заходу, а також південно-західний район самої Балаклії, табори.

При цьому про вихід українських частин на трасу Балаклія - Куп'янськ, до населеного пункту Яковенкове, карта ISW не говорить, хоча деякі джерела, в тому числі проросійські, про це повідомляють - але ця інформація остаточно не підтверджена.

Нагадаємо, що в офісі президента анонсували Хороші новини щодо просування українських військових на харківському напрямку.

У той же час журналіст Юрій Бутусов пояснив, чому Україні не вигідно анонсувати свої успішні наступальні дії?

Перше - російська армія зберігає багаторазову перевагу в артилерії, авіації, ракетних системах, бронетехніці, та боєприпасах, а ми наступаємо піхотою за меншої підтримки техніки, тому далеко не всі наступальні дії бувають успішними, і тому треба зберігати можливість відійти у разі сильного спротиву противника з деяких рубежів, не привертаючи уваги.

Друге - політики хочуть гарні новини, і своїми анонсами успіхів створюють завищені очікування від військового керівництва, а небажаний тиск на командирів позбавляє їх свободи ухвалення рішень по обстановці – в Севєродонецьку політичне втручання призвело до змін в військовому керівництві, ухвалення помилкових рішень і тяжких наслідків, драма Маріуполя теж була наслідком неадекватної політизації;

Третє - російське командування часто спотворює реальну обстановку, ухвалення рішень проходить повільно через велику кількість структур управління, тому визначення наших районів атаки полегшує оцінку обстановки;

І наостанок, як зазначає журналіст, «ми живемо у світі відео та фото фактів у щільному конкурентному інформаційному полі, тому найбільший вплив мають відео та фото сюжети з місця подій, а не обіцянки успіхів або не підтверджені успіхи, які використовуються противником для контрпропаганди. Інформаційна війна є верхнім доменом сучасної війни, і вона ефективна, коли використовуються інструменти, які забезпечують максимальну достовірність та цитованість».

Олег Верлан

7 вересня, 2022