Україну та Росію готують до війни «на роки». Столтенберг і Джонсон пояснили стратегію, яка допоможе зупинити Путіна

Новини Вінниці / Україну та Росію готують до війни «на роки». Столтенберг і Джонсон пояснили стратегію, яка допоможе зупинити Путіна

Поки Путін гриз нігті на економічному форумі у Санкт-Петербурзі, а більшість ораторів розповідали про «світле майбутнє», на Заході зосередились на більш прагматичних прогнозах. Ключовий з них – розв’язана Москвою війна «на роки».

«Ми маємо підготуватися до того, що це може зайняти роки. Ми не повинні зупинятися в підтримці України. Навіть якщо витрати високі не тільки на військову підтримку, а також через зростання цін на енергоносії та продукти харчування», - сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у розмові з німецьким тижневиком Bild am Sonntag.

Також він наголосив, що на саміті НАТО в Мадриді має бути узгоджено пакет допомоги Україні, який сприятиме переозброєнню - від старої радянської зброї до стандартного спорядження НАТО.

Столтенберг зауважив, якщо не зупинити Путіна, а закрити очі, як у випадку з Грузією у 2008-му чи Кримом у 2014-му, він не зупиниться, а у разі отримання Києвом сучаснішої зброї зростає ймовірність того, що «Україна зможе знову витіснити путінські війська з Донбасу».

«НАТО продовжуватиме підтримувати Україну в її самообороні, проте не стане стороною конфлікту. Ми допомагаємо Києву, але не посилатимемо своїх солдатів в Україну», - вкотре зазначив Столтенберг.

У той же час він також додав, що НАТО посилило оборону, довівши число військових під командуванням НАТО до 40 000.

«Ми забезпечуємо безпеку території Альянсу на суші, на морі та в повітрі. Це - чіткий сигнал Москві, щоб вона не мала непорозуміння щодо нашої готовності до оборони», - резюмував Столтенберг.

Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон в авторитетному виданні The Sunday Times написав про необхідність довготермінової підтримки України на тлі затяжної війни з Росією.

Він поставив питання, чи відчули б себе у безпеці люди, якщо задовільнити вимоги Путіна та віддати йому окуповані частини України?

«Таке непорозуміння стало би найбільш великою перемогою для агресора в Європі з часів Другої світової війни. Ми знаємо, що Путін би не зупинився на розчленуванні України. Лише минулого тижня він порівняв себе з Петром Першим й присвоїв Росії «вічне право повертати» території, які будь-коли в минувшині населяли "слов’яни" – доктрина, яка виправдовує загарбання величезних територій в Європі, включно з територіями країн-членів НАТО», - написав у колонці Джонсон.

Прем’єр зазначив, що тоді «диктатори по всьому світу відчули би в собі сміливість силою забирати все, про що вони мріють, і після цього жодна країна не змогла би почуватись в безпеці». Тому він просить громадськість та лідерів західних країн не боятися, що російські війська повільно в агонії вигризають території на Донбасі, насамперед у периметрі навколо Сєвєродонецька. Британський прем’єр запевняє, що час не сприяє російським окупантам.

«З прикрістю зазначу, що нам треба готуватися до затяжної війни, так як Путін перейшов до військової кампанії на виснаження, намагаючись стерти українські сили дедалі більшою силою. Сполучене Королівство й наші друзі мусять реагувати, а саме забезпечити Україну необхідними стратегічними ресурсами, аби вистояти і зрештою здобути перемогу.

Час – надзвичайно важливий чинник. Все залежить від того, чи Україна буде здатна швидше збільшити свою спроможність відвоювати загарбані території, поки росіяни будуть прискорено збирати ресурси для нової атаки. Наша задача полягає в тому, аби час все-таки став союзником України в цій ситуації», - написав він у The Sunday Times.

Джонсон запевняє, що Заходу навіть вигідніше, щоби Путін й далі перебував у своїх ілюзіях щодо спроможності стерти українське військо грубою силою й сподіваючись, що час не на боці України.

Тим часом західні партнери України повинні виконати чотири пункти для того, аби допомогти Україні вистояти і перехопити ініціативу.

По-перше, Захід повинен забезпечити Україну всім необхідним озброєнням, боєприпасами, спорядженням та навчанням. Британія планує навчати близько 10 тисяч українських військових упродовж 120 днів, що дорівнює кількості українців, які пройшли військовий вишкіл за 7 років перед широкомасштабним вторгненням.

По-друге, Захід повинен допомогти Україні зберегти стабільність своїх державних інститутів фінансовою допомогою, адже український уряд повинен утримувати соціальну інфраструктуру, виплачувати заробітну плату та пенсії, а також фінансувати відбудову зруйнованих будівель.

По-третє, забезпечити суходолом маршрути для експорту українського продовольства, насамперед зерна, аби зберегти надходження в українську економіку.

По-четверте, Британія спільно із союзниками повинна розблокувати українські морські порти та допомогти негайно вивезти 25 мільйонів тонн пшениці й кукурудзи, які потребують найменш розвинуті країни світу. Їм загрожує голод через російську блокаду Чорноморського узбережжя України, тому потрібно надати відповідне озброєння Україні та підтримувати дипломатичні зусилля, зокрема через ООН щодо створення безпечного коридору з Одеси.

«Усе має рухатися до єдиної мети. Ми повинні зміцнити наших українських друзів, аби вони змогли скінчити цю війну на тих умовах, які озвучив президент Зеленський. Це повинно стати нашим визначенням успішного завершення війни», - зазначив Джонсон.

Пояснимо, втома від війни відчувається повсюди. Росіяни поки ще не відчули у повній мірі, адже слухають пропагандистів і вірять Путіну, що от-от переможуть. Українці розуміють, що контрнаступ можливий лише за чисельної переваги техніки і сподіваються на ленд-ліз. А на Заході поступово втомлюються з допомогою. Там хочуть якнайшвидше закінчити «це все», а умови вторинні. Тому Джонсон і Столтенберг роз’яснюють, що так не буде.  

Олег Верлан

19 червня, 2022