Українська армія за час війни захопила більше трофейних танків, ніж втратила своїх

Новини Вінниці / Українська армія за час війни захопила більше трофейних танків, ніж втратила своїх

За місяць повномасштабної війни з Росією українська армія захопила більше російських танків, ніж втратила власних. Таким чином, на думку експертів, кількість бойової техніки у ЗСУ збільшилася.

До таких висновків прийшло видання Forbes. Підрахунки були опубліковані до виступу президента Зеленського перед лідерами країн НАТО, коли він попросив їх передати чи продати 1% військової техніки, зокрема літаків і танків.    

Згідно з даними аналітиків, які отримані з відкритих джерел (фото та відео в соціальних мережах), ЗСУ за місяць втратили щонайменше 74 танків (знищених або захоплених), але «конфіскувалиа» при цьому не менше ніж 117 танків окупантів.

Експерти з Oryx також повідомляють, що війська РФ захопили 37 українських танків. Втрати ж противника, за інформацією Генштабу ЗСУ, обчислюються приблизно в 530 танків.

«Захоплені Україною 117 танків - це тільки те, що візуально можуть підтвердити аналітики. Фактична кількість майже напевно набагато вище. Скільки з вилучених танків та іншої техніки придатні до подальшого використання, стверджувати складно», - йдеться в публікації.

Так, у ЗСУ не заперечують, що якщо захоплюється відносно дієздатний танк, його ремонтують, а далі використовують за призначенням. Проте кількість трофейної техніки, яка вражає ворога, не вказується.

Також видання зазначає, що основний танк української армії-Т-64. Такий тип зараз вже не використовується в армії РФ. Або майже не використовується. Також ЗСУ експлуатують як мінімум дві моделі, які досі використовують і російські військові: Т-72 і Т-80 (останній є «модернізованим» Т-64). Танки Т-72 є простішим і дешевшим для серійного виробництва і легкої підтримки в польових умовах.

Раніше повідомлялося, що військові в Сумській області знищили «модний» російський танк «Чорний орел» (так званий «Об'єкт 640»).

Нагадаємо, на пропозицію Зеленського про один відсоток, члени Альянсу промовчали. Мабуть, вивчають «за» і «проти», а також реакцію Кремля.

Олег Верлан

25 березня, 2022