Україна вперше отримала найновіший німецький безпілотний авіакомплекс Luna. Що ще у новому пакеті?

Новини Вінниці / Україна вперше отримала найновіший німецький безпілотний авіакомплекс Luna. Що ще у новому пакеті?

Уряд Німеччини 8 грудня оновив розміщений на офіційному сайті список військової допомоги, яку передав або планує передати Україні для протистояння збройній агресії РФ.

До нового пакета допомоги від ФРН, який уже доправили в Україну, увійшли:

  • один розвідувальний комплекс Luna NG;
  • 10 розвідувальних безпілотників Vector із запчастинами (усього в Україну доправлено 152 дрони такого типу);
  • шість прикордонно-патрульних автомобілів (загалом 241);
  • вісім вантажівок Zetros (усього 232);
  • 100 тис. аптечок першої допомоги (усього 500 тис.);
  • медичні матеріали;
  • 70 автоматичних гранатометів MGW (уперше);
  • 250 снарядів калібру 155 мм (загалом понад 26 тис.).

Строків цих постачань не розкривають.

Нагадаємо, німецький оборонний концерн Rheinmetall 14 серпня анонсував розгортання системи Luna NG в Україні. У компанії додали, що сума замовлення, розміщеного зараз на цю систему, не перевищує кілька десятків мільйонів євро.

Безпілотна авіаційна система Luna NG складається із наземної станції керування з кількома безпілотниками. До складу системи також входить стартова катапульта, додаткова страхова сітка для приземлення й обладнання для швидкого ремонту.

Безпілотник Luna NG може літати більше ніж 12 годин і здатний вести розвідку на відстані кількох сотень кілометрів із достатнім часом перебування над місцем виконання завдання.

Український воєнний журналіст Андрій Цаплієнко в Telegram зазначив, що Україні вперше передали на озброєння найновіший німецький безпілотний авіаційний комплекс.

За даними німецького уряду, Німеччина є другою за величиною країною – донором України після США. Так, 2022 року Німеччина передала Україні озброєнь на суму понад €2 млрд, цього року планує – на €5,4 млрд. У 2024 році Німеччина має намір збільшити військову допомогу Україні до €8 млрд, повідомляло агентство Bloomberg із посиланням на джерела.

Олег Верлан

8 грудня, 2023