Україна та Росія близькі до консенсусу щодо чотирьох із шести пунктів переговорного процесу, - Ердоган

Новини Вінниці / Україна та Росія близькі до консенсусу щодо чотирьох із шести пунктів переговорного процесу, - Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган після повернення з Брюсселя, де взяв участь у позачерговому саміті НАТО, повідомив журналістам, що Москва та Київ нібито досягли певного консенсусу по чотирьом з шести пунктів переговорного процесу.

Як повідомляє турецьке видання Anadolu Agency, Ердоган зазначив, що в рамках цих зусиль провів переговори з багатьма лідерами, а глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу неодноразово зустрічався з колегами з інших країн.

Глава Туреччини нагадав також про зустріч глави МЗС РФ Сергія Лаврова та глави МЗС України Дмитра Кулеби, організовану в Анталії зусиллями турецької сторони. Потім  Чавушоглу здійснив візит до Москви та Львова.

«Контакти продовжуються. Безумовно, все це стало найкращим прикладом спроможності Туреччини виступати гарантом та посередником», - зазначив Ердоган.

Нині він каже про це з оптимізмом. Ердоган наголосив на питаннях, з яких є чи відсутній консенсус.

«Вважаю, за чотирма пунктами у переговорах є консенсус. Перший пункт стосується вступу України до НАТО. Спочатку Україна наполягала на членстві в Альянсі, але згодом [президент України Володимир] Зеленський почав заявляти про можливість відмови. Інший пункт стосується прийняття російської мови в Україні як офіційної. Зеленський погодився з цим. Російською мовою і так говорять на території всієї України. У цьому плані проблем немає», - наголосив глава держави.

За словами турецького лідера, ще одна важлива тема, яку обговорюють сторони конфлікту, стосується демілітаризації України.

«Звичайно, Україна – це держава, тому про прийняття роззброєння від А до Я не йдеться. Але й із цього питання незрозумілих аспектів немає. Тобто українська сторона заявила, що може піти на певні поступки і з цього питання. Четвертий пункт переговорів стосується колективної безпеки. Україна продемонструвала позитивний підхід і щодо цього», - продовжив Ердоган.

Проте, консенсусу, за словами турецького президента, все ще немає щодо Криму та Донбасу.

У результаті Зеленський запропонував провести референдум щодо Донбасу, сказав Ердоган, зазначивши у зв'язку з цим мудрість і лідерські якості глави української держави.

Щодо Криму, зазначив Ердоган, Туреччина від початку відкрито і чітко виступила проти окупації півострова. Він особисто озвучував позицію Анкари щодо цього питання на кожних переговорах із російським колегою Володимиром Путіним.

«Але тоді (у 2014-му, - прим. ред.) Захід не мав такої чіткої позиції з даної теми, як сьогодні. Це все трапилося з нами сьогодні, тому що на Заході не прийняли таку позицію»,- додав турецький лідер.

P.S. Глава МЗС України Д.Кулеба заперечив існування таких домовленостей. 

Олег Верлан

25 березня, 2022