У занедбаному адмінкорпусі ВПЗ оселився безхатько. Вінничанин чекає зарплатні (ВІДЕО)

Новини Вінниці / У занедбаному адмінкорпусі ВПЗ оселився безхатько. Вінничанин чекає зарплатні (ВІДЕО)

У Вінниці ще залишаються окремі будівлі, які чекають на нове життя чи знесення. Територія колишнього підшипникового заводу серед таких. Занедбана навіть адмінбудівля. Хоча одна людина там мешкає. Вінничанин Іван використовує приміщення на другому поверсі поки не стане занадто холодно…

У Вінниці ще залишаються окремі будівлі, які чекають на нове життя чи знесення. Територія колишнього підшипникового заводу серед таких. Занедбана навіть адмінбудівля. Хоча одна людина там мешкає. Вінничанин Іван використовує приміщення на другому поверсі поки не стане занадто холодно…

Надаємо, що у часи індустріалізації на початку 1960-их на околиці Вінниці розпочали будувати підшипниковий завод. Перший підшипник підприємство випустило у 1967 році. Щороку потужності стрімко зростали, в експлуатацію здавали нові корпуси, на заводі працювало до 10 тисяч робітників, а продукцію експортували у понад 50 країн світу.

Кардинально ситуація почала змінюватися у 1990-их. Песимістичні прогнози із ситуацією пов’язували із загостренням зовнішньо-економічних відносин з РФ. На початку 1997-го Росія ввела ПДВ на продукцію українських виробників, що призвело до повного згортання поставок. На пропозиції «Вінницького підшипникового заводу» постачати продукцію до ГАЗу, ВАЗу та інших автозаводів, як раніше, там відповідали, «співпрацювати з Україною не рекомендовано».

З 2001-го відкрили провадження щодо банкрутства заводу. У серпні 2004 року на базі ВАТ «Вінницький підшипниковий завод» донецькі фірми тодішнього нардепа О. Лещинського планували відродити виробництво. На певний час це вдалося. Проте вінницька продукція не витримала конкуренції з харківським заводом та китайським імпортом.

В грудні 2007 року «Вінницька підшипникова компанія» зупинила роботу підприємства, а у січні 2008-го засновники ТОВ прийняли рішення про ліквідацію. Наразі три цехи викуплені ТОВ «Бастіон», і там випускають сайдінг. Решта цехів «розібрані». Звідти роками вивозити метал і все, що має будь-яку цінність.  

Володимири Огнівчуки – батько і син – розмістили на YouTube-каналы «Под облаками» «прогулянку» пустими приміщеннями адмінкорпусу. Розбите скло та меблі – це те, що залишилося від «мозку» колишнього промислового гіганту ДПЗ-18

Під час подорожі вони зустріли «місцевого мешканця». Іван пояснив, що неподалік працював різноробом, але роботодавець не розрахувався, без грошей він вимушений збирати брухт і здавати за копійки та тарілку борщу. Так і живе… Інколи зустрічає того роботодавця і пропонує хоча б частину грошей дати.

З настанням холодів чоловік перебереться до лісу!

«Так. В лісі можна розпалити вогнище, зігрітися та приготувати собі щось», - пояснює безхатько.

Макс Мельник

25 листопада, 2019