У Віниці рятувальники провели ревизію будинку на Магістрацькій, де виявлено 3 кг ртуті

Новини Вінниці / У Віниці рятувальники провели ревизію будинку на Магістрацькій, де виявлено 3 кг ртуті

Великий переполох у невеличкому дворі 18-кватирного будинку на Магістрацькій, 62. Спочатку мешканці пережили стрес 2 травня, коли у підвалі виявили три кілограми ртуті, частина з якої була розлита. Небезпечну знахідку виявила жінка у власноу підвальному приміщенні, коли вирішила навести порядок. Під час прибирання побачила 10 колб, про існування яких не здогадувалася. Пересуваючи меблі дві із них розбила, звідти витикли «кульки» ртуті. Жінка відразу викликали рятувальників.

Великий переполох у невеличкому дворі 18-кватирного будинку на вул. Магістрацькій, 62. Спочатку мешканці пережили стрес 2 травня, коли у підвалі виявили три кілограми ртуті, частина з якої була розлита. Небезпечну знахідку виявила жінка у власноу підвальному приміщенні, коли вирішила навести там лад. Під час прибирання вона побачила 10 колб, про існування яких не здогадувалася. Пересуваючи меблі, дві із них хазяйка розбила, звідти витикли «кульки» ртуті. Жінка відразу викликали рятувальників.

«Джерело забруднення було вилучено в той же день, як виникла ситуація. Загрозу становила та речовина, яка безпосередньо розлилася і могла випаровуватися. Тоді, було зібрано близко 300 грам ртуті, а загалом вилучено майже три кілограми, не вісім, як казалося раніше. Це були прилади радянських часів, які використовувалися для  випрямлення струму під час зварювання. На даний час вони не мають практичного застосування», - говорить працівник головного управління ДСНС у Вінницькій області Олег Семенов.

За його словами, тоді підвал закрили для мешанців. Працівники "Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України" щодня проводили заміри щодо гранично-допустимої кількості ртуті у підїзді та квартирах будинку. Перевищень зареєстровано не було. Сьогодні, 11 травня, чимало тамтешніх мешканців знов були налякані, побачивши у дворі рятувальників у хімстійких костюмах. Однак виявилося, що ДСНСники проводили хімічну демеркуризацію.

«Суть процесу проста  - місце розливу небезпечної речовини та стні обробили хлорним залізом. Він абсорбує випари ртуті, відтак приміщення поза небезпекою», - зазначив Олег Семенов.

Лише за кілька днів буде відомо, чи остаточно «поприбирали» підвал від розлитої ртуті. Для мешканців будинку немає ніякої небезпеки вже й сьогодні. У цьому запевняє начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності Вінницької міської ради Олег Парфілов.

«Після проведення хімічної демеркуризації будуть проводитися повторні заміри гранично-допустимої концентрації ртуті в підїзді житлового будинку та підвальному приміщенні. Протягом 3-6 днів будемо бачити результат сьогоднішньої роботи. Якщо буде перевищення ГДК, роботи проводитимемо повторно, якщо все в нормі, демеркуризацюю більше не проводитимемо. На сьогодні в квартирах і підїздах знаходитися цілком безпечно, якщо мешканці дотримуватимуться усіх настанов рятувальників і самовільно не відкриватимуть підвал», - наголосив Олег Парфілов.

Вилучену ртуть утилізують на одному із підприємств Києва. До речі, з початку року рятувальникам довелося більше 100 разів вилучати ртуть. Випадки частішають, однак здебільшого вінничани розбивають медичні ртутні термометри.