У вінницькому онкодиспансері створили мамологічне відділення

Новини Вінниці / У вінницькому онкодиспансері створили мамологічне відділення

У Подільському регіональному центрі онкології (раніше Вінницький обласний онкологічний диспансер. – ред.) створено мамологічне відділення на 20 ліжок. Відповідний наказ підписав головний лікар медзакладу Володимир Шамрай.

У Подільському регіональному центрі онкології (раніше Вінницький обласний онкологічний диспансер. – ред.) створено мамологічне відділення на 20 ліжок. Відповідний наказ підписав головний лікар медзакладу Володимир Шамрай.

Вже з березня новостворене відділення розпочне працювати у хірургічному корпусі. Згодом воно переїде у новозбудований корпус, будівництво якого розпочнеться найближчим часом.

"Необхідність створення у лікарні мамологічного відділення відчувалася вже давно. А про його доцільність говорить, на жаль, сумна статистика. У Вінницькій області щороку в середньому про діагноз "рак молочної залози" дізнаються 550 вінничанок. На обліку в області перебуває 5937 хворих на цю онкопатологію, а це 14,1% від усіх хворих, які знаходяться в обласному канцер-реєстрі.

За статистичними даними близько 40% жінок звертаються до лікаря занадто пізно. В Україні рак молочної залози першої та другої стадії діагностується в 75% випадків, на Вінниччині ситуація краща, хворобу на такому етапі діагностують у 95%. Перед колективом, який прийде працювати у мамологічне відділення, можна буде ставити завдання і питати за результати. Впевнений, що позитивні зміни не заставлять довго чекати на себе", - зазначив Володимир Шамрай.

Головний лікар Подільського регіонального центру онкології каже, що у новоствореному відділенні будуть розвивати і онкопластичну хірургію.

"Хірурги центру сьогодні опановують нові прогресивні техніки проведення реконструктивно-відновлювальних оперативних втручань та застосовують ендопротезування молочних залоз з використанням якісних сучасних ендопротезів. З різних причин у 2015-2016 році такі операції в диспансері не виконувалися. І це була помилка. Адже важливим результатом лікування онкохворих жінок є не тільки тривалість, але й якість життя пацієнток. Кожна пацієнтка має право на гарний естетичний результат операції та відновлення своєї краси. Окрім того, в більшості приватних клінік не охоче беруться за реконструктивні операції онкохворим жінкам. Враховуючи те, що в нашому лікувальному закладі щороку оперуються майже 500 пацієнток з приводу раку молочної залози, впевнений, що проведення реконструктивно-відновлювальних оперативних втручань вкрай необхідні", - зазначив Володимир Шамрай.

Раніше NaПарижі повідомляв, що колишній в'язень вночі проник в радіологічне відділення Вінницького онкодиспансеру

Саша ГРИГОРОВСЬКА