У Вінницькому музеї моделей транспорту представили модель літака «Мрія»

Новини Вінниці / У Вінницькому музеї моделей транспорту представили модель літака «Мрія»

У самому серці Вінниці розташований унікальний Музей моделей транспорту, де відвідувачі можуть насолодитися переглядом дивовижної колекції з понад 10 тисяч експонатів де також є Гоґвортс, літак «Мрія» і автівки з кіношедеврів.

Власник і засновник закладу, Олександр Вдовиченко, понад 50 років збирає унікальні експонати з різних країн світу, багато з яких були передані до музею з приватних колекцій. Незалежно від віку чи інтересів, кожен відвідувач знайде тут щось особливе.

Величезна частина колекції присвячена авіації, і налічує понад триста моделей літаків, серед яких є зразки як цивільної, так і військової авіації, а також ракетно-космічної техніки. Особливо вражає модель літака Ан-225 «Мрія», яка була нещодавно додана до експозиції. Модель виготовлена в масштабі 1:144 і має розмах крил близько 60 сантиметрів. Це придбання стало можливим завдяки зусиллям Олександра Вдовиченка, який знайшов її на аукціоні.

Це вже не перша «Мрія» у колекції музею. Напередодні повномасштабної війни Вдовиченко відвідав Державний музей авіації України імені О.К. Антонова, де отримав у подарунок маленьку модель Ан-225 у масштабі 1:400 разом із пам’ятними медалями.

Ще одна важлива частина колекції – військові автомобілі та техніка. В музеї можна побачити техніку різних епох і країн: від панцерника «Отаман Петлюра», що брав участь у звільненні Києва від більшовиків у 1919 році, до сучасних зразків техніки, що беруть участь у сучасній російсько-українській війні, таких як танки «Леопард» та бойова машина «Бредлі».

Для шанувальників світу магії та фантастики в музеї є ціла вітрина, присвячена Гаррі Поттеру. Тут можна побачити чарівні палички, 3D-модель Гоґвортсу, Гоґвортський експрес та багато інших унікальних експонатів. 

Також у музеї представлена колекція ляльок, яка включає старовинні порцелянові ляльки, авторські ляльки ручної роботи та лялькові будиночки. Серед новинок – дві казкові ляльки «Мольфарка» і «Лісова художниця», створені вінницькою художницею і лялькаркою Тетяною Шведою.

А ще в музеї зібрані обігові пам’ятні монети Національного банку України, поштові марки України воєнного часу, а також марки із серії «Побратими», які Офіс туризму Вінниці присвятив міжнародним партнерам нашого міста, що з перших днів повномасштабної війни підтримали українців і допомагали нашій громаді.

Музей розташований за адресою вул. Соборна, 64, і працює щодня з 12:00 до 19:00. Вартість вхідних квитків складає 50 грн для дорослих і 30 грн для дітей та пільгових категорій громадян, а для військових вхід безкоштовний.

 

Михайло Білик

28 серпня, 2024