У Вінницькій облраді підготували проєкт рішення щодо заборони УПЦ МП

Новини Вінниці / У Вінницькій облраді підготували проєкт рішення щодо заборони УПЦ МП

Найближчим часом у Вінницькій облраді розглянуть проєкт рішення щодо заборони УПЦ МП. Наразі депутатами підготовлено відповідний документ.

Про це повідомив депутат облради Олександр Хомяк.

«Події останніх днів, які відбуваються у багатьох містах і селах України переконливо доводять: церква, яка лише формально називає себе «українською православною», а насправді керована московським патріархатом, не полишає своєї антидержавницької позиції. Чимало представників її духовенства не приховують ворожого та зневажливого ставлення до українства, виправдовують підступну російську агресію та влаштовують відверті провокації.

Очевидно, що терпіти таке в країні, яка понад 400 днів чинить опір загарбникам, веде справедливу війну за право жити на своїй землі – неприпустимо!

Питання заборони діяльності псевдорелігійних структур, які слухняно виконують вказівки московського керівництва, має бути законодавчо вирішене – раз і назавжди», - ззаначив він.

О.Хомяк нагадав, що ще в листопаді минулого року Вінницька обласна рада «висловила свою принципову позицію, запропонувавши ухвалити закон щодо заборони діяльності Української православної церкви в єдності з московським патріархатом, релігійних організацій з центром в країні-агресорі на території України».

Втім, наразі невідомо, коли саме депкорпус розглядатиме це питання – на черговій чи позачерговій сесії.

Втім, слід зазначити, що заборона церкви на місцевому рівні не відповідає вітчизняному законодавству. Рішення можуть оскаржити у суді.

Проте, ні влада, ні правоохоронні органи не втручаються у ті процеси, на які здатні впливати, а саме повернути державі майно, яким користуються в УПЦ МП на незаконних підставах, про що писав NaПарижі у статті «На Вінниччині місцева влада передала монастирю УПЦ МП державну пам’ятку, а у деяких селах храми захоплені церковниками-«нелегалами».

Олег Верлан

10 квітня, 2023