У «Вінницяміськтеплоенерго» закликають, не дивлячить на карантин, сплачувати за спожиті послуги вчасно та онлайн

Новини Вінниці / У «Вінницяміськтеплоенерго» закликають, не дивлячить на карантин, сплачувати за спожиті послуги вчасно та онлайн

Вінничани протягом останнього тижня стали розповсюджувати мережею Інтернет власні побоювання черг, які можуть виникати при сплаті за комунальні послуги, а також фейкову інформацію щодо відстрочки сплати за комунальні послуги. Відомо, що жодних Законів щодо відстрочки платежів наразі не приймали. Тому, як оплатити за надані послуги та не наражати себе на небезпеку захворіти короновірусом?

Як зазначають у КП «Вінницяміськтеплоенерго», вінничани протягом останнього тижня нібито стали розповсюджувати мережею Інтернет власні побоювання черг, які можуть виникати при сплаті за комунальні послуги, а також «фейкову інформацію» щодо відстрочки сплати за комунальні послуги. На підприємстві зазначають, що жодних законів щодо відстрочки платежів наразі не приймали. Тому тепловики вимагають вчасної оплати. Карантин карантином, загроза загрозою, а «обід за розписом»...

Як оплатити за надані послуги та не наражати себе на небезпеку захворіти короновірусом? У пресслужбі комунального підприємства розповіли, що набрав чинності лише закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19». Однак, в даному законі не передбачається несплата за комунальні послуги, а лише забороняється нарахування та стягнення штрафів на даний період. Інакше кажучи, допускається несвоєчасна оплата, за яку не каратимуть. 

Так, як станом на 19 березня населення сплатило КП «Вінницяміськтеплоенерго» лише 53,9 % від усіх нарахувань за лютий (незважаючи на перерахунок за лютий у бік зменшення на виконання рішення виконкому Вінницької міськради від 05.03.2020 р. № 527). Загалом населення боргує понад 146 млн гривень. Але, більша частина цієї суми – це борг за попередні періоди, тому його несплата немає жодного відношення до ситуації з пандемією, яка існує на сьогоднішній день. На підприємстві просять споживачів, аби ті відповідально ставилися до розрахунку за комунальні послуги, зокрема, за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Щоб не створювати масове скупчення людей, у КП радять скористатися способами сплати за послуги онлайн. Адже існує чимало інтернет-сервісів, за допомогою яких можна сплатити за комунальні послуги швидко, навіть не виходячи з дому. Для цього потрібно мати лише доступ до мережі Інтернет і платіжну картку. Для прикладу - pay.vn.ua, де можна не лише сплатити за послуги, а й завантажити платіжку в електронному варіанті.

Що стосується пенсіонерів та тих, хто не має змоги за тих чи інших причин скористатись Інтернет-оплатою, у «Вінницяміськтеплоенерго» просять звернутись за допомогою до рідних (дітей, онуків та інших родичів) чи навіть до сусідів. А всіх, хто має можливість - не залишатися осторонь і прийти на допомогу людям старшого віку, щоб вони не стояли в чергах, і допомогти впоратися з інтернет-простором для сплати за спожиті комунальні послуги – зокрема, за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання.

На підприємстві також згадали, що у Вінницькій міськраді започаткували ідею з оплатою комуналки, не виходячи з дому. Послугу можна замовити за безкоштовним телефонним номером 0 800 216-612 з 9:00 до 17:00 по буднях. Додому приїде касир у супроводі працівника «Муніципальної варти». Також обов’язкова присутність представника компанії-управителя будинку, якого ви знаєте (чи познайомитися при зустрічі). Це має убезпечити літніх вінничан від шахраїв. Сплативши за комунальні, споживачу обіцяють на місці надати квитанцію.