У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили, чому містяни влітку отримують нарахування за послугу з постачання опалення

Новини Вінниці / У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили, чому містяни влітку отримують нарахування за послугу з постачання опалення

У КП «Вінницяміськтеплоенерго» відмічають, що останнім часом до підприємства надходять багато звернень від споживачів із запитанням: «Що це за нарахування влітку за теплову енергію (опалення)?». Тепловики пояснюють, що причина у двоставковому тарифі, який діє з 1 січня 2009 року.

Його було затверджено розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.04.2007р. №229-р. і рішення Виконавчого комітету Вінницької міської ради 27.11.2008р. №2852.

«Цей тариф передбачає, що жителі міста сплачують за послугу з постачання теплової енергії протягом усього року, але за різними ставками. Він дозволяє зменшити фінансове навантаження на споживачів в опалювальний період. Наголошуємо, споживачі не сплачують більше!

Двоставковий тариф на послугу з постачання теплової енергії складається з двох частин: "умовно-постійні витрати" та "умовно-змінні витрати" (плата за фактично спожиту теплову енергію)», - йдеться у повідомленні КП.

Умовно-постійну частину тарифу мешканці сплачують протягом усього року. Отримані кошти спрямовуються на придбання матеріалів, розрахунок за ресурси (вода, газ, електроенергія) та сплату різноманітних податків і зборів.

У «Вінницяміськтеплоенерго» наголошують, що коли на житлові будинки не подається послуга з постачання теплової енергії, це не означає, що підприємство не працює, роботи не зменшується. Адже підприємство, окрім надання споживачам послуги з постачання гарячої води, готується до нового опалювального сезону. Виконуються роботи з реконструкції тепломереж, проводяться ремонти всього обладнання теплопостачального комплексу - на котельнях, центральних та індивідуальних теплових пунктах тощо. Кожен підрозділ підприємства виконує свою роботу, необхідну для повноцінного функціонування підприємства та надання послуг споживачам.

«Але зазначимо, що найбільше навантаження в роботі підприємства припадає саме на зимовий період, коли виробляється і транспортується до будинків споживачів теплова енергія», - вказують на підприємстві. 

Схема нарахувань двоставкового тарифу наступна:

  • квітень (від дня завершення опалювального періоду), травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень (до початку опалювального періоду) — нараховується лише умовно-постійна частина тарифу;
  •  жовтень (з початку опалювального сезону), листопад, грудень, січень, лютий, березень, квітень (до закінчення опалювального сезону) — нараховується умовно-постійна частина тарифу та умовно-змінна (плата за фактично спожиту теплову енергію).

«Таким чином, з початку нарахувань за послугу з постачання теплової енергії за двоставковим тарифом, змін зазнала тільки сама система нарахувань! З діючими тарифами, які затверджені постановою НКРЕКП № 1671 від 9 вересня 2020 року,  можна ознайомитися на сайті КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго», - додають на підприємстві.

Макс Мельник

29 червня, 2023