У «Вінницяміськтеплоенерго» досліджують якість мережевої води та внутрішньої поверхні трубопроводів

Новини Вінниці / У «Вінницяміськтеплоенерго» досліджують якість мережевої води та внутрішньої поверхні трубопроводів

Корозію вважають головним чинником руйнування трубопроводів та спричинення аварій. Від якості води у трубах залежить їх довговічність і «виникнення» поривів при користуванні. Наразі у КП «Вінницяміськтеплоенерго» виконали близько 70% запланованих у міжопалювальний період робіт. Зокрема, перевіряється і стан трубопроводів.

Про це повідомляє КП «Вінницяміськтеплоенерго».

«Кожного року в міжопалювальний період працівники хіміко-екологічної служби КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» в рамках підготовки до опалювального сезону проводить дослідження якості мережної води та її впливу на внутрішні поверхні трубопроводів. Для підприємства пріоритетними вимогами є безпека, технологічність та економічність виробничих процесів, а це неможливо без постійного інженерного моніторингу експлуатації конструкцій з врахуванням їх механічних та хімічних властивостей, встановлення причин корозії, розробки та впровадження заходів щодо її запобіганню», - йдеться у повідомленні.

Для цього, у найбільш характерних точках мережних трубопроводів, встановлюються індикатори корозії – конструкції у вигляді фланців зі штоками на яких кріпляться відшліфовані та оброблені сталеві пластини, які і занурюються у мережну воду.

«Тривалість перебування індикаторів у трубопроводах не менше одного опалювального сезону, але не більше року. Під час проведення дослідження, саме по втраті маси індикаторів, визначається корозійна агресивність мережної води. Також оцінюється загальна забрудненість води, локалізація корозії та інший вплив мережної води на метал трубопроводів», - додають у КП.

Нагадаємо, міжопалювальний період – це пора, коли відбувається комплексна підготовка всього обладнання теплового господарства до наступного опалювального сезону. Тому, саме в цей період вилучають індикатори корозії, замінюючи їх нові, а «старі» обробляють, аналізують та розраховують швидкість корозії.

Такі спостереження виконуються задля того, щоб зібрати статистичні тенденції корозії, оцінити її вплив, розробити та впровадити заходи щодо зниження розвитку цих процесів, які негативно впливають на внутрішній стан тепломереж та обладнання.

«Підвищення надійності роботи обладнання КП «Вінницяміськтеплоенерго» – це, в тому числі, мінімізація впливу корозії на внутрішні поверхні труб і обладнання, щоб в холодну пору року подача послуги з постачання теплової енергії споживачам була якісною та безперебійною», - вказують на підприємстві.

Макс Мельник

27 липня, 2023