У Вінниці затримали «контррозвідника», який пропонував «вирішити питання» пораненого бійця з переведенням до іншого шпиталю

Новини Вінниці / У Вінниці затримали «контррозвідника», який пропонував «вирішити питання» пораненого бійця з переведенням до іншого шпиталю

За винагороду у кілька тисяч доларів 36-річний вінничанин пропонував пораненому на фронті військовослужбовцю «посприяти» у переведенні до іншого лікувального закладу з подальшим визнанням його обмежено придатним для проходження військової служби у бойових підрозділах Збройних Сил України. Після отримання коштів «посередника» затримали.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької області, затриманий представлявся співробітником контррозвідки Служби безпеки України. 36-річний безробітний вінничанин знайомився із захисниками, які проходили реабілітацію або лікування у медзакладах області, і пропонував їм свою «допомогу» у вирішенні різних питань.

Слідчі слідчого управління обласного главку поліції за оперативного супроводу співробітників СБУ та силової підтримки бійців «Альфи» затримали зловмисника під час отримання ним частини грошей - 2 тисяч доларів у Вінниці.

Для документування злочинних дій вінничанина слідчі провели низку процесуальних дій. Під час обшуків правоохоронці вилучили докази «діяльності» чоловіка, а також виявили набої до автоматичної зброї.

Слідчі перевіряють причетність зловмисника до аналогічних злочинів. 

В пресслужбі Управління СБ України у Вінницькій області подають затримання з дещо іншого боку – як розкриття чергової «схеми для ухилянтів». Зазначають, що шахрай, який видавав себе за співробітника Служби безпеки, пропонував за гроші «відмазувати» чоловіків від призову

«Такі «послуги» він оцінював у 3 тис. дол. з одного клієнта. За цю суму зловмисник, представляючись співробітником спецслужби, вимагав від посадовця військово-медичного центру перевести одного із мобілізованих на стаціонарне лікування.

Там ухилянта мали визнати обмежено придатним до військової служби. Таким чином він хотів уникнути участі у бойових діях ЗСУ», - йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ затримали шахрая «на гарячому» під час отримання ним другої частини грошей за «вирішення питання» з госпіталізацією клієнта.

За даними слідства, шахраєм виявився місцевий житель, який раніше неодноразово притягувався до відповідальності.

Також під час обушків за адресою його проживання виявлено 60 набоїв до автомата Калашникова.

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом).

Вирішується питання щодо вручення йому ще однієї підозри за ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) та обрання запобіжного заходу – тримання під вартою.

Макс Мельник

5 липня, 2023