У Вінниці затримали колишнього бойовика «батальйону «Восток»

Новини Вінниці / У Вінниці затримали колишнього бойовика «батальйону «Восток»

У Вінниці під виглядом переселенця переховувався 32-річний донеччанин, який у 2014 році воював у незаконному формуванні «батальйон «Восток» під проводом зрадника Олександра Ходаковського. Чоловіка затримано.

Як повідомляють у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, йому повідомлено про підозру в участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України).

За даними слідства, підозрюваний, після вторгнення збройних формувань російської федерації у 2014 році на східні території України, жив на Донеччині та того ж року добровільно вступив до складу так званого «батальйону Восток» терористичної організації «донецька народна республіка». 

Чоловік проходив службу в розвідувальному підрозділі «батальйону», де для виконання поставлених завдань отримав формений одяг, вогнепальну зброю з боєприпасами та грошові кошти.

Як зазначають у преслужбі управління СБУ у Вінницькій області, у 2014-му він брав активну участь у захоплені адміністративних будівель та ключових об’єктів критичної інфраструктури міста Горлівка. Проте ще до початку повномасштабного вторгнення рф бойовик вирішив залишити ряди окупантів і переїхав до Вінниці, де намагався переховуватись від правосуддя.

Втім, співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали біля будинку, де він тимчасово проживав. У фігуранта вилучено телефон, в якому він зберігав власні фото з бойових дій проти сил антитерористичної операції у Донецькій області.

Слідством встановлена участь підозрюваного в збройному опорі військовослужбовцям Збройних Сил та інших військових формувань України на Донеччині впродовж вересня – жовтня  2014 року.

Надалі чоловік переховувався від українських органів правопорядку, зокрема останнім часом у Вінниці, де й був викритий співробітниками спецслужби.

На сьогодні підозрюваного затримано та судом стосовно нього застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

За участь у терористичній організації передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Новини Вінниці / У Вінниці затримали колишнього бойовика «батальйону «Восток»Новини Вінниці / У Вінниці затримали колишнього бойовика «батальйону «Восток»
Олег Верлан

8 липня, 2023