У Вінниці затримали іноземця, який на замовлення ФСБ підпалив військовий позашляховик

Новини Вінниці / У Вінниці затримали іноземця, який на замовлення ФСБ підпалив військовий позашляховик

Агент готував нову серію підпалів авто Сил оборони, що проходили техобслуговування в обласному центрі.

Іноземець прибув до Вінниці з чітким завданням від російської спецслужби: підпалювати транспортні засоби українських захисників. Зловмисник оселився у свого знайомого, після чого самостійно відправився на пошуки військових авто. Найбільше агресора цікавили службові автомобілі ЗСУ, які були задіяні на фронті.

Першим об'єктом для підпалу став позашляховик українських військовослужбовців, що знаходився на СТО біля Немирівського шосе. За інструкцією ФСБ, агент спочатку сфотографував потенційну ціль, а потім придбав дві каністри з бензином. Вночі він підпалив автомобіль і зняв загоряння на камеру власного телефону, щоб отримати додаткову «оплату» від окупантів.

Відео підпалу планувалося використати російською спецслужбою для проведення інформаційно-психологічних спецоперацій, спрямованих на розхитування внутрішньої ситуації в прикордонному регіоні. Після вчинення злочину агент мав продовжити серію підпалів на території Вінниці.

У липні до поліції надійшло повідомлення про пожежу автомобіля біля Немирівського шосе. На місце події одразу виїхали поліцейські та рятувальники, які ліквідували пожежу. Правоохоронці встановили, що пошкоджене авто належить військовослужбовцю, який залишив його для ремонту двигуна.

В ході оперативно-розшукових заходів працівники управління карного розшуку спільно зі співробітниками СБУ встановили причетність 32-річного громадянина Республіки Молдова до вчинення злочину. Зловмисника затримали по «гарячих слідах», у нього вилучено саморобну запалювальну суміш, мобільні телефони та банківські картки із доказами співпраці з агресором.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили іноземцю про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань). Зловмисник перебуває під вартою, йому загрожує до 8 років тюрми.

Михайло Білик

6 серпня, 2024