У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради Європи

Новини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради Європи

У Вінниці офіційно почав діяти "Обласний молодіжний центр "Квадрат" . Це унікальний, інклюзивний простір для креативних та активних вінничанин, які власне при підтримці влади і створили його. Від ідеї до її втілення ініціаторам знадобилося два роки та більше десятка мільйонів гривень. Захаращене приміщення у 700 кв.м натхненики ініціативи перетворили на доступний для усіх простір, за зразком молодіжних центрів Ради Європи. І тепер мають наміри, та й і право претендувати на Знак якості РЄ. А почали його створення з "молодіжної толоки" та вивезли п'яти вантажівок сміття.

У Вінниці офіційно почав діяти "Обласний молодіжний центр "Квадрат". Це унікальний інклюзивний простір для креативних та активних вінничан, які власне при підтримці влади і створили його. Від ідеї до її втілення ініціаторам знадобилося понад два роки та більше десятка мільйонів гривень. Захаращене приміщення у 700 кв.м натхненики ініціативи перетворили на доступний для усіх простір, за зразком молодіжних центрів Ради Європи. І тепер мають наміри, та право претендувати на Знак якості РЄ. А почали його створення з "молодіжної толоки", коли вивезли п'ять вантажівок сміття.

"Рік тому двері молодіжного центру вже були відкриті для відвідувачів, байдуже, що тоді ще не було нічого, ні обладнання, ні меблів, щоб проводити заходи, але молодь уже приходила, танаповнювала його ідеями. На сьогодні у нас є настільки насичений план дій.. Тепер головне справлятися із ним. Фішка в тому, що в нас взагалі немає молодіжного центру у Вінниці. Це перший прецедент на Вінниччині і в Україні подібного молодіжного центру, який є комунальним закладом обласної ради", - зазначила керівник проекту Світлана Ярова.

На базі Молодіжного центру "Квадрат", який знаходиться у самому центрі Вінниця діє лекторій, коворкінг-зона, студія звукозапису, майданчик для створення on-line радіо.  Центр має сучасну лабораторію (Fab lab) для проведення наукових досліджень, виготовлення прототипів власних ідей (3D принтери, лазерний різак, ріжучий плоттер, свердлильний та точильний станки) для продукування та реалізації творчих та бізнесових ідей, наукових, соціальних та громадських ініціатив.

Назву "Квадрат" молодіжний центр отримав не випадково, адже вона уособлює чотири сторони взаємодії: молоді, бізнесу, влади і громади. У цьому запевняє директор департаменту соціальної і молодіжної політики Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

"Ті, хто стояли з нами поруч два роки тому, розуміють, що без взаємодії усіх чотирьох сторін у нас навряд чи б вийшло створити такий центр. Добре, коли є ідея, бо з неї все почнеться. В цю ідею повірив голова облдержадміністрації Валерій Коровій. Вже тоді з обласного бюджету було виділено 290 тисяч гривень для виготовлення проектно-кошторисної документації. Обласна державна адміністрація подала цей проект Державному фонду регіонального розвитку. Конкурс ми успішно виграли. Потрібно було рішення і обласна рада створила комунальний заклад. Необхідно шалене фінансування, для реалізації проекту з Державного фонду регіонального розвитку виділено понад  9 мільйонів, а з обласного бюджету більше мільйона, ще 1 млн грн. -  з "Бюджету громадських ініціатив" м. Вінниця. Крім того, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців надало 600 тис. грн на обладнання та меблі.  Але для того, щоб функціонували, потрібна молодь, яка власне є найактивнішою і креативнішою частиною громади. Ми сподіваємося, що бізнес зможе знаходити  у "Квадраті" професійних працівників", - зазначила Наталя Заболотна.

Приміщення молодіжного центру повністю пристосоване для людей з інвалідністю. Тут зручне облаштування для людей з вадами слуху та зору, з проблемами опорно-рухового aпaрaту. Є підйомники, звукові маячки, а підлога облаштована тактильною плиткою.

"Ми не могли собі дозволити, щоб до такого унікального центру не мала доступ молодь з інвалідністю, вона теж має колосальні ідеї та заслуговує напідтримку", - уточнила Наталя Заболотна.

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив, що відкриття молоіжного центру Квадрат - знакова для області подія, і він стане фундаментом для майбутнього розвитку молодіжної політики області.

"Якщо говорити про владу і молодь, то у попередні часи було чимало спроб налагодити систему взаємодії з молоддю, але нинішній світ не стоїть на місці і питання ініціативи, креативності виходять на перший план. Ми прагнули винайти нові механізми співпраці з молоддю. Принципово важливим було рухатися по шляху формування середовища, де молодь почувала б себе комфортно, творчо, маючи всі можливості для розвитку. Творча енергія та сучасний підхід молодих людей неймовірно надихає рухатися вперед", – наголосив Валерій Коровій.

До речі, на утримання та заходи молодіжного центру штатною чисельністю 15 осіб у 2019 році в обласному бюджеті передбачено 3 750,0 тис гривень.

 

Новини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради ЄвропиНовини Вінниці / У Вінниці запрацював унікальний молодіжний центр "Квадрат", який претендуватиме на Знак якості Ради Європи