У Вінниці взяли під варту «відповідальну особу за освіту і культуру» Чорнобаївки

Новини Вінниці / У Вінниці взяли під варту «відповідальну особу за освіту і культуру» Чорнобаївки

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури жительці Херсонської області повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору.

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, слідством установлено, що у червні-липні 2022 року, заручившись підтримкою представників окупаційної влади в с. Чорнобаївці Херсонської області підозрювана виконувала обов’язки начальника відділу освіти.

До початку навчального року вона намагалася організовувати освітній процес за стандартами РФ із застосуванням російської мови, схиляла директорів шкіл до відновлення повноцінної роботи закладів освіти та культури на території окупованого села, розсилаючи у месенджерах відповідні повідомлення.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 1 ст. 111-2 КК України. Досудове розслідування здійснюється слідчими УСБ України у Вінницькій області.

Вінницьким міським судом до підозрюваної застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів без права внесення застави.

Санкція ст. 111-2 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Як повідомляє Служба безпеки України, зловмисницею є 30-літня донька колишнього гауляйтера Чорнобаївки Юрія Турульова, якому СБУ раніше вже повідомила про підозру.

Турульов

Після захоплення селища фігурантка однією з перших підтримала російських загарбників і добровільно вступила до лав місцевої окупаційної адміністрації.

За протекції колаборанта Турульова його доньку призначили очільницею «відділу», де вона займалася запровадженням освітніх «стандартів» рф на території захопленої громади.

Для цього змушувала місцевих педагогів долучатися до процесу русифікації селищних навчальних закладів та їх переведення на розрахунки в російських рублях.

«Крім того, вона організовувала і особисто брала участь у численних пропагандистських акціях країни-агресора в окупованій частині Херсонщини.

Задокументовано, що наприкінці липня минулого року колаборантка була делегатом на прокремлівському форумі під назвою «ми разом з росією».

На ньому учасники схвалили так звану «декларацію розвитку регіону», яка фактично була планом інтегрування півдня України в економіку рф.

Після визволення правобережної частини Херсонської області ворожа поплічниця переїхала до Вінниччини, де переховувалася під виглядом переселенки», - йдеться у повідомленні.

Новини Вінниці / У Вінниці взяли під варту «відповідальну особу за освіту і культуру» Чорнобаївки Новини Вінниці / У Вінниці взяли під варту «відповідальну особу за освіту і культуру» Чорнобаївки Новини Вінниці / У Вінниці взяли під варту «відповідальну особу за освіту і культуру» Чорнобаївки Новини Вінниці / У Вінниці взяли під варту «відповідальну особу за освіту і культуру» Чорнобаївки
Макс Мельник

18 квітня, 2023