У Вінниці визначили переможців літературної премії. Книги про війну журі не зацікавили

Новини Вінниці / У Вінниці визначили переможців літературної премії. Книги про війну журі не зацікавили

У Вінниці визначили переможців Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Михайла Коцюбинського. Перможцями у двох номінаціях стали кияни, кращою у жанрі науково-популірної літератури стала письменниця з Вінниці.

У Вінниці визначили лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Михайла Коцюбинського. Перможцями у двох номінаціях стали кияни, кращою у жанрі науково-популярної літератури стала письменниця з Вінниці.

Про це повідомляють офіційні джерела.

«За результатами підсумкового туру голосування,в номінації «Художня література» перемогу здобув Василь Шкляр, в номінації «Науково-популярна література» перемогла Людмила Любацька та у номінації «Дитяча література» переміг – Володимир Арєнєв», - йдеться в інформації.

Зазначимо, що Василь Шкляр один із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників. Деякі літературні оглядачі називають його «батьком українського бестселера». Роботи Шкляра перекладено англійською, болгарською, вірменською, шведською, словацькою, російською мовами тощо.

У 2011 році Василь Шкляр був визнаний лауреатом Шевченківської премії, але відмовився її отримати в знак протесту проти перебування на посаді Міністра освіти України українофоба Дмитра Табачника. Премію Коюцбинського він отрима за історичний роман «Характерник».

В номінації  дитяча література переможцем стала книга у стилі фентезі «Дитя Песиголовців» киянини Володимир Арєнева.


Вінничанка Люмила Любацька виборола перемогу за біографічну книгу про творчий шлях ще одного вінничанина Михайла Каменюка під назвою Post scriptum.

Зазначимо, що на конкурс подали заявки 45 авторів, надавши 50 своїх творів. Серед книг було кілька, які розповідали про війну. Зокрема,  мова йде про такі книги, як «Гільзи у кишені» Андрія Кириченка, «світло на дні бліндажа» Олени Іськової-Миклашук, «Безодня» Влада Сорда. Жодна з цих книг не привернула увагу журі, можливо через твисоку конкуренцію.

 «Цього року дуже важко визначитися з переможцями у преміях, адже до нашого розгляду подали дуже якісні та серйозні роботи. Тому особисто мені, як члену журі, дуже прикро, що багато талановитих митців залишаться без винагороди», - зазначив заслужений журналіст України, Член Національної спілки журналістів України, Національної спілки письменників України Вадим Вітковський. 

Тому члени журі винесли пропозицію щодо запровадження 4 номінації у Всеукраїнській літературній премії імені Михайла Коцюбинського та внесли дану пропозицію до протоколу засідання. Наразі було прийнято рішення змінити кількість номінацій, додавши ще одну – поезія.  

Можливо варто було в заохочувати авторів, які пришуть про військову агресію н та окупацію Донбасу та Криму, Україна шостий рік знаходиться у стані війни.

Нагадаємо, премія існує з 1981 року, і є найстарішою та найпрестижнішою премією Вінниччини у царині літератури. З 1992 року вона перейшла під патронат Вінницької облдержадміністрації та обласної Ради, і відтоді набула всеукраїнського статусу.