У Вінниці вперше провели малоінвазивну операцію на аорті та аортальному клапані

Новини Вінниці / У Вінниці вперше провели малоінвазивну операцію на аорті та аортальному клапані

У Вінницькій обласній лікарні ім. Пирогова вперше у регіоні виконали протезування аортального клапана та висхідної аорти (операція Бенталла) через міністернотомію.

Про це повідомив керівник хірургічної служби закладу, депутат облради Ярослав Хребтій.

Аневризма аорти – розширення аорти більше 4,5 см – є однією з причин раптової серцевої смерті. Вчасно прооперувати такого пацієнта – це подарувати повноцінне, довготривале життя. Міністернотомія – це ефективна і безпечна методика, малоінвазивний спосіб при  хірургічному втручанні.

За словами Я.Хребтія, стандартним доступом для проведення операції Бенталла є поздовжня серединна стернотомія з розтином грудної клітки до 25 см. Застосування міністернотомії, як менш травматичного доступу, забезпечує мінімальний ризик виникнення раньової інфекції, зменшує крововтрату та вираженість післяопераційного больового синдрому, хороший косметичний ефект.

«Перевагами верхньої часткової J—подібної стернотомії (розріз до 10 см) є збереження цілісності лівої половини груднини та хороша експозиція висхідної частини аорти і правого передсердя», - зазначив лікар.

Складну операцію у «Пироговці» провели 15 вересня 62-річному хворому, який поступив з діагнозом: «Важка аортальна недостатність, аневризма висхідної аорти (діаметр -5.6 см). Втручання виконували фахівці відділу патології аорти ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України» та місцеві спеціалісти.