У Вінниці відбудеться презентація альбому та виставки-експозиції «Заручники окупації»

Новини Вінниці / У Вінниці відбудеться презентація альбому та виставки-експозиції «Заручники окупації»

Зовсім скоро, а саме 10 березня у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат», о 14.30 в відбудеться презентація альбому та виставки-експозиції «Заручники окупації», присвяченій долі кримськотатарських сімей, які стали заручниками окупації Криму.

У Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» 10 березня о 14.30 в відбудеться презентація альбому та виставки-експозиції «Заручники окупації», присвяченій долі кримськотатарських сімей, які стали заручниками окупації Криму.

Під час відвідання заходу 10 березня вінничани познайомляться з 20-ю історіями співвітчизників: 10 - внутрішньо переміщених осіб, 10 - сімей, які проживають у тимчасово окупованому також, кожен відвідувач зможе отримати відповіді на такі питання: Як живуть ці люди? Як змінилося їхнє життя? З якими труднощами вони стикаються? Як борються за світле майбутнє? Про що мріють?

Особливими запрошеними є герої виставки, які завітають на презентацію для спілкування з вінничанами, серед них Іса Акаєв, легендарний комбат добровольчого батальйону "Крим"

Проєкт «Заручники окупації» реалізований Кримськотатарським Ресурсним Центром за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

У пресслужбі уточнили, що сподіваються, що така практика сприятиме налагодженню міжкультурного і міжрелігійного діалогу, залучення більшої уваги державних органів України та міжнародної спільноти «до проблем кримськотатарського народу і незаконної анексії Криму, а також сприятиме дотриманню прав корінного народу Криму і якнайшвидшої деокупації півострова».

Анексія Криму Росією

У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Ірина Заіковата

3 березня, 2020