У Вінниці вдруге до суду передали справу про держзраду екскерівника поліції Шевцова. По першій він вже витребував з держави гроші через звільнення

Новини Вінниці / У Вінниці вдруге до суду передали справу про держзраду екскерівника поліції Шевцова. По першій він вже витребував з держави гроші через звільнення

Прокуратура Вінницької області направила до Вінницького міськсуду справу про державну зраду проросійського блогера Анатолія Шарія та екскерівника ГУ Національної поліції у Вінницькій області Антона Шевцова. Обох звинувачують у співпраці з ФСБ РФ.

Про це повідомляють в Офісі генпрокурора.

«Їм інкриміновано державну зраду, вчинену за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 111 КК України)», – зазначили в ОГП.

Слідство встановило, що Шарій та Шевцов здійснювали підривну діяльність проти України за вказівкою російської ФСБ.

Зокрема, Шевцов, як зазначили в ОГП, співпрацював із російською спецслужбою з 2018 року. Весь цей час він перебував в окупованому Криму. Своєму куратору обвинувачений надавав дані про українських політиків, керівників підприємств паливно-енергетичної галузі, власників інтернет-ресурсів, які могли бути використані проти України. Для цього він використовував особисті зв’язки та відомості з попередніх місць роботи.

Нагадаємо, звільнили Шевцова з почади очільники поліції Вінниччини у березні 2016-го через підозри у держзраді. Його затримали на кордоні та доставили до Вінниці у кайданках. У залі суду офіцеру ставало погано, йому викликали швидку. Суддя не прийняв рішення про затримання ексначальника ГУНП. І тоді невідомі люди посадили Шевцова у позашляховик та вивезли з міста…

У 2021 році Шевцов зміг довести у суді хибність звинувачень та відноситися за рішенням суду на посаді. Такою була ухвала Касаційного адмінсуду у складі Верховного суду. Звісно, до Вінниці «виправданий» не поїхав, але витребував у держави суму зарплатні за «вимушені прогули». Проте сьогодні у прокуратурі та судах не згадують хто з київських адвокатів, прокурорів та суддів  сприяли «поверненню чесного імені» позивача. У соцмережах тоді він писав, що вимагатиме і пристойного пенсійного забезпечення…  

Щодо Шарія, то він керував забороненою в Україні проросійською політичною партією. Також є власником власник однойменного Youtube-каналу. З 2019 року Шарій фактично проживає в Іспанії. Звідти, як додали в ОГП, Шарій організовує проросійські піар-акції, створює й поширює політично заангажовані тенденційні сюжети антиукраїнського змісту.

«Екскерівник обласної поліції до співпраці з ФСБ РФ залучив проросійського блогера. Той погодився на пропозицію виконувати завдання спецслужби. Спільники створювали політично заангажовані тенденційні сюжети антиукраїнського змісту. Про виконану роботу обвинувачені звітували своєму куратору з ФСБ РФ», – зазначили в Офісі генпрокурора.

Поки тривало слідство Шарій з дружиною заходив до консульства у Валенсії, або поновити паспорт. І поновили, адже у дипустанові підстав відмовити не побачили.

Отже, у підсумку Шевцову та Шарію начхати на процеси в Україні…

Олег Верлан

28 липня, 2023