У Вінниці у співпраці з міжнародним «зеленим» фондом модернізують систему освітлення

Новини Вінниці / У Вінниці у співпраці з міжнародним «зеленим» фондом модернізують систему освітлення

У Вінниці на Соборній замінюють старі світильники на нові – енергоощадні. Такі світильники планують встановити й на інших магістральних вулиця міста, що дасть можливість значно зекономити витрат на освітлення.

У Вінниці на Соборній замінюють старі світильники на нові – енергоощадні. Такі ж планують встановити й на інших вулицях та площах міста, що дасть можливість значно зекономити витрати на освітлення.

Про це повідомляє сайт Вінницької міської ради.

«По вулиці Соборній замінять 136 світильників вуличного освітлення на світлодіодні. Роботи розпочались сьогодні від площі Гагаріна. Ліхтарі замінять по всій Соборній, на Центральному мосту і площі Героїв Чорнобиля. Це дозволить зменшити споживання енергії, адже окрім того, що ЛЕД-лампи споживають менше електроенергії, вони ще й будуть запрограмовані змінювати яскравість світіння у різні години ночі», - йдеться в іфномрації.

У пресслужбі також зазначають, що ЛЕД-світильники згодом встановлять по вулиці Пирогова та Келецькій. Після запуску "ощадливої" системи освітлення центральних магістралей місто буде економити близько 2 млн грн на рік.

Спеціалісти зазначають, що ЛЕД-світильники запрограмовані на зменшення яскравості в різний час доби, що зменшує споживання електроенергії. Увечері, коли людей на вулиці багато, вони світитимуть на 100 %, у 22:00 – на 80 %, у 23:00 – на 70 %, потім на 50 %. Ближче до ранку яскравість збільшуватиметься. 

Модернізація освітлення у місті здійснюється у співпраці з НЕФКО – міжнародна фінансова організація.  НЕФКО  заснована у 1990 році урядами п'ятьох Північних країн: Данії, Ісландії, Норвегії, Фінляндії та Швеції. Основна мета – позитивно впливати на довкілля. Фінансують та реалізують виключно проєкти «зеленого росту» та кліматичні проекти, надаючи пріоритетне значення проектам у Східній Європі, регіоні Балтійського моря, Арктичному та Баренцовому регіонах.

 

Марина Карабай

4 вересня, 2020