У Вінниці суд ухвалив рішення щодо громадянина Ізраїлю, який намагався вивезти за кордон «чужу валізу з грошима»

Новини Вінниці / У Вінниці суд ухвалив рішення щодо громадянина Ізраїлю, який намагався вивезти за кордон «чужу валізу з грошима»

Майже чотири з половиною мільйона гривень штрафу призначено до сплати 31-літньому громадянину Ізраїлю. Чоловік під час митного контролю на міжнародному пункті пропуску «Могилів-Подільський – Отач» не задекларував 150 тисяч доларів і хотів вивезти кошти за кордон.

Як повідомляє пресслужба Вінницького апеляційного суду, іноземця визнано винним у скоєнні адмінправопорушення.

Відповідну фразу Вінницький апеляційний суд ухвалив додати у початок резолютивної частини постанови міського суду. Також дещо змінив її у мотивувальній. Таким чином апеляційну скаргу Вінницької митниці Держмитслужби України задовольнив, а адвоката ізраїльтянина – відхилив.

За словами останнього, його довіритель не задекларував валюту, бо вона йому не належала. Каже, що разом зі своїм багажем перевозив із Харкова ще й дві чужих сумки. Що в них були гроші, чоловік дізнався лише перед в’їздом до Могилів-Подільського. Припустився помилки і нібито через емоційне потрясіння від воєнних дій.

Згідно ж із законодавством, як повідомила на судовому засіданні представниця митниці, якщо чужі речі підлягають декларуванню, інформацію про них надавати потрібно.

До речі, під час апеляційного розгляду стало також відомо, що громадянин Ізраїлю мав намір перевезти через митний кордон, зокрема, й ікону, яку визнано культурною та історичною цінністю для України.

Зрештою, ВАС погодився із висновком міського суду: за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 472 Митного кодексу України, накласти на  чоловіка адміністративне стягнення. Це – штраф у розмірі 100% вартості незадекларованих цінностей, тобто 4 388 235 гривень, а 150 тисяч доларів, які були вилучені у громадянина Ізраїлю, конфісковано на користь держави.

Макс Мельник

7 червня, 2022