У Вінниці суд покарав водія електросамокату, який травмував жінку на тротуарі

Новини Вінниці / У Вінниці суд покарав водія електросамокату, який травмував жінку на тротуарі

Вінницький міський суд визначився з покаранням водію електросамоката, який порушив правила дорожнього руху, збив на тротуарі жінку-пішохода, через що вона опинилась у лікарні з переламом ноги. Суд обмежився умовним покаранням.

У вироку від 20 березня зазначається, що ДТП сталась наприкінці квітня минулого року. На тротуарі обвинувачений збив жінку. У результаті наїзду у неї діагностовано закритий перелом лівої стегнової кістки.

За словами хлопця, він їхав велосипедною доріжкою зі швидкістю близько 10 км/год. По дорозі побачив жінку, яка йшла тротуаром. Хотів її оминути, але випадково зачепив рукою. Внаслідок чого та впала… Обвинувачений зупинився, допоміг жінці підвестися та підвів до лавки. Свою вину хлопець повністю визнав.

Експерт у суді заявив: обвинувачений не мав права їхати електросамокатом по велосипедній доріжці, оскільки такий самокат є транспортним засобом.

Потерпіла заявила цивільний позов на 210 тис. грн. - з них 110,7 тисяч матеріальної шкоди на компенсацію лікування і 100 тис. грн моральної компенсації. З цим обвинувачений не погодився, заявивши, що готовий компенсувати всього 50 тис. грн.

«Потерпіла безумовно зазнала певних моральних страждань внаслідок ДТП та має право на відшкодування такої шкоди. Однак, виходячи із засад розумності, виваженості та справедливості, суд вважає, що потерпілою моральна шкода оцінена невірно. Крім доказів перебування на лікуванні, не надано жодного доказу в підтвердження позовних вимог морального характеру. Тому суд оцінює моральну шкоду спричинену потерпілій з урахуванням всіх наведених вище обставин у 50 тис. грн. та вважає, що ця сума підлягає стягненню на її користь», – наголосили у суді.

До вказаної суми суд додав стягнення ще 108,7 тис. грн у вигляді матеріальної шкоди, оскільки 2 тис. грн обвинувачений уже відшкодував потерпілій на лікування.

Раніше суд дійшов висновків, що електросамокатам заборонено рухатись тротуарами.

Макс Мельник

28 березня, 2023