У Вінниці співробітники музею презентували ікону та розповіли про двох апостолів Петра і Павла

Новини Вінниці / У Вінниці співробітники музею презентували ікону та розповіли про двох апостолів Петра і Павла

Сьогодні, 12 липня, православна церква шанує пам'ять апостолів Петра і Павла . Обидва апостоли прийняли мученицьку смерть в цей день з різницею у рік.  На Вінниччині до свята Петра і Павла,зазвичай, ретельно готувалися – наводили лад  в оселі, робили букети і вінки з польових квітів, зустрічалися за святковими сімейними обідами.

Сьогодні, 12 липня, православна церква шанує пам'ять апостолів Петра і Павла. На Вінниччині до свята Петра і Павла,зазвичай, ретельно готувалися – наводили лад  в оселі, робили букети і вінки з польових квітів, зустрічалися за святковими сімейними обідами.

Вінницький обласний краєзнавчий музей презентував до свята народну ікону "Святі первоверховні апостоли Петро і Павло" і розповіли про апостолів.

Учня Христа Петра у 67 р. розіп’яли головою донизу за його проханням, бо він вважав себе негідним померти так само, як Вчитель. Палкого проповідника Павла обезголовили роком пізніше. Святі навертали до віри Христової тисячі людей, хвилювали і підкорювали своїми проповідями людські серця – Петро у Римі, Павло по світу.

Петро за життя був завжди поруч з Вчителем, який його покликав, дав рибалці Симону ім’я, що у перекладі означає «камінь», удостоїв стати свідком Гефсиманської молитви і Преображення на горі Фавор. Він пройшов трагічне випробування сили свого духу, коли тричі зрікся Христа, але глибоко розкаявся і був прощений.

Натомість Павло за земного життя Христа з ним не бачився. Савл був римським служакою і переслідувачем вірних, проте сам Господь просвітив його світлом істини і відтоді з’явився ревний апостол церкви Христової.

Апостола Петра зображують немолодою людиною з сивим хвилястим волоссям і акуратною борідкою. Апостол Павло описаний в апокрифі як кремезний чоловік низького зросту, густими бровами, що збігаються над виступаючим носом; він молодший і з довшою бородою.

В руках апостола Петра можна побачити атрибут, що унаочнює слова Ісуса Христа «дам тобі ключі Царства небесного». Існує кілька версій, чому їх два – одна з них така, що перший є символом прощення у каятті, а другий – Святого Причастя. За атрибут святого Павла править меч, яким йому відтяли голову, як громадянину Римської імперії.

На фото народна ікона "Святі первоверховні апостоли Петро і Павло" Східне Поділля, ХІХ ст., олійний живопис на дошці.

На головному фото канонічна ікона