У Вінниці шукали рибу з Каховського водосховища. У Держпродспоживслужбі розповіли про результати моніторингу ринків

Новини Вінниці / У Вінниці шукали рибу з Каховського водосховища. У Держпродспоживслужбі розповіли про результати моніторингу ринків

Для попередження виникнення харчових отруєнь, гострих кишкових захворювань серед вінничан на території обласного центру здійснювались перевірки чотирьох ринків, де шукали рибу з Каховського водосховища, яке «висохло» після підриву греблі у Новій Каховці.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.  

«Фахівцями Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області вживаються заходи щодо недопущення до реалізації на агропродовольчих ринках та інших торгівельних майданчиках, в закладах громадського харчування риби «живої», в'яленої (в т.ч. непатраної), рибних консервів домашнього виготовлення з землі, при відсутності ветеринарно-санітарної експертизи та доставленої з територій Каховського водосховища», - йдеться у повідомленні.

Під час моніторингу чотирьох ринків порушень вимог чинного законодавства не виявили.

«Керівникам агропродовольчих ринків направлено 5 листів щодо вжиття термінових дієвих заходів щодо приведення умов реалізації риби та рибопродуктів у відповідність. Щодо недопущення реалізації рибопродукції (в т.ч. в'яленої риби), рибних консервів тощо в невстановлених місцях, поза межами агропродовольчих ринків, керівництву КП «Муніципальна варта ВМР» направлений відповідний лист щодо вжиття заходів в межах компетенції», - зазначають у Головному управлінні.

Принагідно Вінницьке міське управління повідомляє, що до реалізації на агропродовольчому ринку (торгівельному майданчику, комплексі) допускається лише патрана готова рибопродукція промислового виробництва, за наявності супровідної документації, яка засвідчує її якість та безпеку, а реалізацію риби "живої" необхідно здійснювати лише за наступних вимог:

  • за наявності супровідних ветеринарних документів з наступним проведенням ветеринарно-санітарної експертизи риби в лабораторії ВСЕ на агроподовольчих ринках, з видачею експертних висновків;
  • за умови забезпечення транспортування та зберігання "живої" риби в спеціально обладнаних чистих цистернах, контейнерах і бочках, поверхні яких легко миються та дезінфікуються та при дотриманні термінів зберігання риби, що повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів, а саме: термін зберігання і реалізації при температурі води в ємності +11-+15°C в осінньо-зимовий період - 48 годин, у весняно-літній період - 24 години;
  • за умови наявності на кожну партію риби та інших гідробіантів, призначених для реалізації в межах адміністративного району, ветеринарної довідки, а для реалізації в межах України - ветеринарного свідоцтва;
  • оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу;
  • кожен продавець повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду, працівники суб'єкта господарської діяльності, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.

Увага! Не підлягає продажу: жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

Олеся Рудницька

27 червня, 2023