У Вінниці реставрують будинок архітектора Крейчі

Новини Вінниці / У Вінниці реставрують будинок архітектора Крейчі

Житловий будинок залізничників – саме під такою назвою його знають вінничани старшого покоління. Збудований у повоєнний час будинок, що на розі вулиці Замостянської та проспекту Коцюбинського найближчі роки реконструюють за бюджетні кошти. Старт процесу депутати Вінницької міськради дали нам сесії 28 листопада.

Житловий будинок залізничників – саме під такою назвою його знають вінничани старшого покоління. Збудований у повоєнний час будинок, що на розі вулиці Замостянської та проспекту Коцюбинського найближчі роки реконструюють за бюджетні кошти. Старт процесу депутати Вінницької міськради дали на сесії 28 листопада.

Депкорпус підтримав виділення коштів на виготовлення проектної документації, яка необхідна для початку реставрації пам’ятки архітектури місцевого значення. Відомо, що проектні роботи почнуться з наступного року. А далі у місцевому бюджеті шукатимуть кошти на саму реставрацію.

Зазначимо, що перший поверх будівлі займають приміщення комерційного призначення, решта – приватизоване житло. Втім саме цей будинок фахівці відмічають як певну домінанту мікрорайону та його окрасою. Він триповерховий з чотириповерховою кутовою частиною, яка підкреслює місце розташування на розі вулиць, оформлений з дотриманням класичних пропорцій. Фасади з боку вулиць оформлені по першому поверху рустуванням, з другого поверху прикрашені еркерами.

До речі, у 1911 році за проектом міського архітектора Григорія Артинова на цьому місці буда збудована Вознесенська церква. Служби припинилися у храмі у 1929 році. В приміщенні організували кінотеатр. Під час звільнення Вінниці від нацистів у 1944 році авіаційна бомба влучила у будівлю і повністю її зруйнувала.

У 1946-1947 роках за проектом, виконаним організацією «Облпроект» під керівництвом головного архітектора області Антонія Крейчі на розі вулиць для залізничників збудували житло. Як і інші роботи Крейчі, будинок став окрасою міста і Замостя зокрема. Але роки частково пошкодили будівлю. Зважаючи на статус будинку,  у міській владі ініціювали реконструкцію.  

Макс Мельник

2 грудня, 2018