У Вінниці презентували комплекс вшанування пам’яті загиблих на площі Шевченка

Новини Вінниці / У Вінниці презентували комплекс вшанування пам’яті загиблих на площі Шевченка

Сьогодні, 11 липня, у хабі «Місто змістів» презентували проєкт облаштування комплексу вшанування пам’яті загиблих вінничан – героїв російсько-української війни. Десяткам родичів загиблих захисників-вінничан і журналістам розказали, яким саме буде меморіал на площі Шевченка.

Це була чергова зустріч з родинами загиблих. Ідея створення комплексу пам’яті належить саме матерям та дружинам тих, хто віддав своє життя за незалежність України. З грудня минулого року вони узгоджували місце та наповнення меморіалу. Окрім матерів та дружин загиблих, на зібранні також були присутні депутати міськради, два заступники міського голови та декілька директорів департаментів, а також представники медіа. У залі хабу майже не було вільних місць.  

 

Нещодавно стало відомо про проведений тендер, визначення виконавця робіт по облаштування комплексу та реконструкції площі, тому головний архітектор міста Євген Совінський провів презентацію, пояснивши деталі комплексу, та розповів про церемоніал.

«Місце обрано поруч із сакральними будівлями, зокрема Спасо-Преображенським собором», - пояснив він вибір площі Шевченка, додавши, що розпочавши війну, окупанти примусили до створення нових меморіальних зон.  

Формат Стіни пам’яті з портретами загиблих та стислою інформацію про кожного з них узгоджено після консультацій з ініціативною групою родин захисників.

«Вона (Стіна пам’яті) не буде архітектурно задавлена сусідніми будівлями», - зазначив Є.Совінський.

Висота самої скляної конструкції сягатиме 3 метрів. Проте фотографії героїв розташують на зручній висоті для огляду. Їх нанесуть ультрафіолетом. Технологія забезпечить стійкість від відцвітання та дії опадів.  

Світлина, прізвище, ім’я та по батькові, а також емблеми роду військ і підрозділів, де служив захисник, його державні нагороди займуть на Стелі площу як лист формату А4. І площа передбачається для всіх однакова. Також поруч з кожною світлиною передбачається розміщення QR-коду, за яким можна отримати розлогу інформацію по саме цьому захиснику.

Поруч зі Стіною встановлять церемоніальний дзвін. На всі державні свята, поминальні дні опівдні він нагадуватиме вінничанам про тих, хто віддав життя за батьківщину. Також передбачається облаштування місця тихого відпочинку – скверу Пам’яті.

Монумент з Тризубом та інтерактивна дошка, які свого часу були перенесені з Європейської площі, зберігаються. Однак, розробники вирішили відмовитися від періодичності, за якою на дошці з’являється інформація про загиблого. Адже вже відомо, що своє життя віддали понад 308 вінничан. Довелось би чекати до години…

Тому, за словами заступниці міського голови Галини Якубович, передбачається встановлення спеціальної панелі, на якій можна набрати ім’я та прізвище героя, і на інтерактивній дошці з’явиться детальна інформація про нього.   

Відповідаючи на запитання присутніх, пані Галина пояснила, що на Стелі будуть фотографії вінничан, тих, хто працював у місті, рідних ВПО, які поховали захисника у Вінниці, а також, якщо родичі загиблого проживають в обласному центрі, навіть якщо його поховали в іншій громаді.

Запитань було багато. У тому числі рідні загиблих по багатьох з них сперечались.

Звісно, скільки людей – стільки й думок. Зауваження стосувались і недостатньої поінформованості, і доцільності створення Стіні саме зараз, і розширення її для загиблих - мешканців області, і висоти розміщення світлин. Проте загальна концепція майже всіх влаштувала.