У Вінниці пояснили, чому перейменували Московську на Маріупольську

Новини Вінниці / У Вінниці пояснили, чому перейменували Московську на Маріупольську

Маріуполь зараз - це не просто українське місто, а символ незламності та надлюдської сили у боротьбі з російською агресією. Щоб увіковічнити героїзм, у Вінниці вирішили назвати на честь міста-героя одну з вулиць та прилеглі провулки в районі Старого міста. Відтак колишня Московська стала Маріупольською.

Як зазначають у міськраді, вулиця, яку перейменували на честь міста на березі Азовського моря – одна з найдавніших в районі Старого міста. Так стверджує докторка історичних наук і професорка Вінницького ДПУ Тетяна Кароєва.

«Первинно це була південна дорога до Старого міста, яку почали забудовувати лише у ХІХ ст. Офіційна назва, зафіксована в документах початку ХХ ст., - Звенигородська, яку спочатку у 1921 р. змінили на Лассаля, потім Карла Маркса, а вже з приєднанням до Вінниці – на Московську. Тоді ж змінили назви й провулки», - зазначає Т.Кароєва.

Ще набагато глибшу історію має місто-герой, на честь якого перейменували вулицю та провулки у Вінниці.

Маріуполь – місто обласного підпорядкування Донецької області. Заснований запорозькими козаками на поч. XVI ст. як фортеця Кальміус (від р. Кальміус). У 1611 р. – центр Кальміуської паланки Війська Запорозького. Після інкорпорації українських земель у XVIІІ ст. Російською імперією перезасновано у повітове місто Павловськ, згодом найменовано в Маріуполь (Маріанополь), оскільки заселялось депортованими російською владою з Криму греками. Наприкінці XVIІІ – на початку XІХ ст. Маріуполь - важливий торговельний осередок Приазов’я, один із центрів чумацького промислу. Із другої половини XІХ ст. – важливий центр металургії та машинобудування.

У часи радянської індустріалізації тут постав один із найбільших в СРСР металургійних заводів – «Азовсталь». Упродовж 1948-1989 років місто йменувалося Жданов. Після 24 лютого 2022-го Маріуполь, як стратегічний центр українського Донбасу та Приазов’я, став пріоритетною ціллю російських окупантів.

Завдяки мужності українських воїнів, які захищають місто, Маріуполь став символом опору, незламності та героїзму, а також скорботи за його жертвами. 6 березня 2022 року Указом Президента України Маріуполю присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України».

З 2014 року між владами Вінниці та Маріуполя були встановлені дружні стосунки. Міста обмінювались делегаціями, які переймали досвід.

Олеся Рудницька

4 травня, 2022