У Вінниці міська рада та Коалація «Вінниччина 1325» розробила документ, спрямований на захист від насильства

Новини Вінниці / У Вінниці міська рада та Коалація «Вінниччина 1325» розробила документ, спрямований на захист від насильства

Сьогодні у Вінниці громадські активісти презентували результати реалізації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на теренах Вінницької області. Одним з найважливіших результатів роботи групи на Вінниччині є проєкт документу під назвою «Політика Рівності», розроблений Вінницької міською радою у співпраці з Коаліацією «Вінниччина 1325».

Сьогодні у Вінниці громадські активісти презентували результати реалізації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на теренах Вінницької області. Одним з найважливіших результатів роботи групи на Вінниччині є проєкт документу під назвою «Політика Рівності», розроблений Вінницькою міською радою у співпраці з Коаліацією «Вінниччина 1325».

Під час презентації координаторка проєкту Світлана Ходакова зазначила, що Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 було затверджено, ще у 2016 році.

Нагадаємо, що відповідне рішення було підписано ще Арсенієм Яценюком за часів його прем‘єрства. Згодом було створено Національний план дій і виконання резолюції було «спущено» на місця. Звичайно, більшість регіональних планів були копією національного, адже що саме необхідно робити, мало хто знав.

Світлана Ходакова зазначила, щоб відійти від «копіювання» загальноукраїнського плану, громадські активісти вирішили провести дослідження - чи є взагалі така проблема, і які саме групи жінок найбільше потерпають від домагань, та пов‘язаного з цим психологічного тиску.

Виявилось, що найбільш вразливими є військові та жінки, які служать у поліції.

«Тут ситуація ускладнюються тим, що жінки знаходяться у підпорядкуванні начальника і мають виконувати накази», - зазначила пані Світлана.

Вона також наголосила, що жодна з жінок не говорила про сексуальні домагання, а мова йшла лише про «відчуття небезпеки» на робочому місці.

Ці дослідження й лягли в основу документу «Політика Рівності». Проєкт документу серед іншого передбачає: формування чітких цілей політики рівності на робочому місці та закріплення їх в колективному договорі, процедурних правилах; ознайомлення всіх працівників з положеннями політики рівності та можливими санкціями, що застосовуються незалежно від посади та функцій, які виконує працівник/ця; дотримання правил конфіденційності, що встановлене ​​для заохочення муніципальних службовців до співпраці, підтримувати їх право на захист за допомогою зовнішніх експертів.

Зазначимо, що працівниця також може поскаржитись на словесне або письмове приниження  - образливі жарти, недоречні коментарі, плітки, чутки, наклеп, нав'язливе прагнення до спілкування і таке інше.

Тож дівчата, якщо начальник сказав вам - як б краще мавпу взяв на роботу, ви зможете поскаржитись на нього і «затулити» йому рота колективним договором. Звичайно, зупинити хама буде складно навіть і при наявності відповідних документів, але погодьтесь, що дорогу подолає, той хто у неї вирушив.

Координаторка проєкту повідомила, що у разі його затвердження та прийняття, будуть внесені зміни до колективного договору. Далі цей документ планують пропагувати та поширювати й в інших трудових колективах Вінниччини.

Світлана Ходакова, зазначила, що можливі й інші зміни на рівні держави. Наприклад, у Литві, в рамках реалізації резолюції 1325 були внесені зміни навіть до трудового кодексу.

«Практика реалізації політики рівності, протидії сексуальному насильству успішно діють в Литві. Наприклад, в трудовий кодекс Литви було внесені зміни: колективи, які налічують понад 50 осіб. Повинні мати політики дотримання рівності», - зазначила пані Ходакова.

 

 

 

Марина Карабай

9 вересня, 2020