У Вінниці Кирило Тимошенко та Віктор Ляшко здивувалися повільними темпами будівництво нового корпусу лікарні швидкої допомоги

Новини Вінниці / У Вінниці Кирило Тимошенко та Віктор Ляшко здивувалися повільними темпами будівництво нового корпусу лікарні швидкої допомоги

З 2017 року у Вінниці коштами державного та міського бюджетів будується та оснащується новий корпус лікарні швидкої допомоги. До кінця листопада 2021-го планується встановити обладнання.

Сьогодні, 2 грудня, у Вінниці перебуває «інспекція» з Києва. Столичних гостей по об’єктам, які увійшли до програми перебування, супроводжують очільники облдержадміністрації та облради Сергій Борзов і Вячеслав Соколовий.

Екскурсію по будівлі лікарні швидкої медичної допомоги, що на вулиці Київській, столичній делегації на чолі із заступником голови ОП Кирилом Тимошенком та керівником МОЗу Віктором Ляшком проводила заступниця мера Вінниці Галина Якубович. Вона розповіла про кроки будівництва, співфінансування, юридичні проблеми, які завадили раніше закупити деяке обладнання, аби ще 1 листопада відкрити об’єкт.

К.Тимошенко здивувався повільними темпами, а дізнавшись від Г.Якубович, що тривалий час фінансування відбувалося лише з міського бюджету, запропонував про інші амбітні плани щодо будівництва у місті повідомляти, аби заздалегідь передбачити кошти у бюджеті.

Якщо коротко, то спочатку нагадаємо, що площа нового корпусу складає 3,5 тисячі квадратних метрів. На першому поверсі облаштовують відділення екстреної медичної допомоги (зона сортування, зона очікування, діагностична зона, протишокова зона на 6 місць). На другому поверсі - відділення інтенсивної терапії на 18 місць. А на третьому – операційне відділення на 4 операційні та зала телемедицини. У підвальному приміщенні розташовані центральне стерилізаційне відділення, пральня.

Загальна кошторисна вартість об'єкту – 270,3 млн грн. Це і будівельні роботи, і придбання обладнання. Станом на 1 листопада виконання по об'єкту в частині будівництва складає 121,3 млн грн, з них – 70% – гроші бюджету Вінницької міської територіальної громади (84 млн грн) і 30% – субвенція з державного бюджету (12 млн грн) та кошти державного фонду регіонального розвитку (25,6 млн).

Загальна вартість медичного обладнання, яким наразі оснащують приміщення нового корпусу складає 134,9 млн грн. З бюджету вінницької громади виділено 60,9 млн, з держбюджету – трохи більше. Також і лікарня спрямовує на придбання устаткування гроші, зароблені на пакетах надання медичних послуг НСЗУ.

 

Вже закуплені апарати ШВЛ, монітори пацієнта, рентгенографічна цифрова пересувна система, комплект обладнання для центрального стерилізаційного відділення та ультразвукові діагностичні системи. Також придбані відеоколоноскопічна система, бронхоскоп, фіброгастроскоп, лапароскопічні стійки, комплект наркозо-дихальних апаратів, операційні столи та інше необхідне устаткування.

Також до даного проекту інтегрована державна програма «EMERGENCY-2020». В рамках якої з державного бюджету виділено 4,7 млн гривень на влаштування мереж електропостачання, вентиляції та кондиціювання. За програмою «EMERGENCY» отримано комп'ютерний томограф, який нещодавно пройшов сертифікацію. Крім того, поставлені рентген- та УЗД апарати, за допомогою яких вже проводяться обстеження вінничан. Ще очікується поставка ангіографічної установки і магнітно-резонансного томографу.

Олеся Рудницька

2 листопада, 2021