У Вінниці командування Повітряних сил розпочало службову перевірку по факту зникнення «секретного» документу

Новини Вінниці / У Вінниці командування Повітряних сил розпочало службову перевірку по факту зникнення «секретного» документу

Під час слухання справи у Вінницькому міськсуді стало відомо про те, що пропав документ, спільний наказ Міноборони та Генштабу ЗСУ щодо бойовій та мобілізаційній готовності військових структур країни. Лист мав гриф «таємно».

Під час слухання справи у Вінницькому міськсуді стало відомо про те, що пропав документ, спільний наказ Міноборони та Генштабу ЗСУ щодо бойовій та мобілізаційній готовності військових структур країни. Лист мав гриф «таємно».

В ухвалі слідчого судді вказується, що засекречений документ зник з військової частини у Вінниці. Шукають його у рамках відкритого кримінального провадження.

Як з посиланням на суд вказує Depo.Вінниця, відомості про кримінальне провадження внесені до ЄРДР за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 422 КК України (розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, або втрата документів чи матеріалів, що містять такі відомості). Зник матеріальний носій.

"За наявною інформацією, на обліку в режимно-секретному відділі управління захисту інформації та криптографії штабу Командування Повітряних сил Збройних Сил України знаходиться 400 примірників спільного наказу, - йдеться в судовій ухвалі Вінницького міського суду. – 7 лютого 2019 року в ході проведення загальної перевірки наявності секретних документів, справ та інших матеріальних носіїв секретної інформації за 2017 рік у режимно-секретному відділі виявлено відсутність матеріального носія секретної інформації".

Начальник оперативного відділу штабу авіації Командування ПС ЗСУ пояснив слідству, що він мав намір отримати втрачений наказ, але по факту його не отримував. Де він, офіцер немає уявлення.

Суд задовольнив клопотання слідчого СБУ про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Командування Повітряних сил Збройних Сил України, аби з'ясувати, де ж знаходиться втрачений наказ із грифом "таємно".

Досудове розслідування триває, злочин карається позбавлення волі від 2 до 5 років.

Як зазначили у прес-службі Командування ПС ЗСУ, за фактом відсутності «секретного» документу розпочато службове розслідування. Тобто у Повітряних силах не заперечують, що з військової частини зникла документація Генштабу щодо бойової та мобілізаційної готовності військ.

Макс Мельник

2 березня, 2018