У Вінниці хочуть виселити молодіжний центр «Квадрат»: проблему вже вивчає новий голова ОДА, порушать питання і в облраді ( ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці хочуть виселити молодіжний центр «Квадрат»: проблему вже вивчає новий голова ОДА, порушать питання і в облраді  ( ВІДЕО)

Небезпека виселення із приміщення по вулиці Театральній, 15 у Вінниці нависла над молодіжним центром «Квадрат». 18 вересня на ім’я голови Вінницької облради Анатолія Олійника надійшла доповідна записка від правління спільної комунальної власності територіальних громад області у якій недвозначно йдеться, що «управління вимушене ставити питання про розірвання договору оренди із КЗ «ВОМЦ «Квадрат» задля безпеки потенційних відвідувачів цього закладу».

Небезпека виселення із приміщення по вулиці Театральній, 15, у Вінниці нависла над молодіжним центром «Квадрат». 18 вересня на ім’я голови Вінницької облради Анатолія Олійника надійшла доповідна записка від управління спільної комунальної власності територіальних громад області, у якій недвозначно йдеться, що «управління вимушене ставити питання про розірвання договору оренди із КЗ «ВОМЦ «Квадрат» задля безпеки потенційних відвідувачів цього закладу».

Таке своє рішення УСКВ пояснює «наявністю вагомих недоліків, які були допущені при виконанні будівельно-ремонтних робіт у підвальному приміщенні по вул. Театральна,15». Зокрема, у листі зазначається що у «Квадраті» не працює система димовидалення при пожежі, неправильно змонтовані пожежні крани тощо.

В управлінні спільної комунальної власності кажуть, що неодноразово зверталися стосовно усунення цих недоліків до замовник ремонтних робіт – департаменту будівництва містобудування та архітектури, але «віз і нині там».  

Скрін доповідної записки УСКВ у мережі оприлюднила голова вінницької ГО «Філософія серця» Юлія Грига. Разом з тим активістка опублікувала свої інформаційні запити як до балансоутримувача - управління спільної комунальної власності, так і замовника ремонту – департаменту будівництва містобудування та архітектури. Від першого Ю.Грига просить надати копії актів перевірки зовнішніх витяжних вентиляційних каналів в будівлі, де зараз перебуває «Квадрат», за останніх 3 роки, а також експертні висновки, на основі яких в УСКВ вирішили, що будівля дуже небезпечна, та копії листів управління до відповідальних сторін щодо неякісного виконання робіт.

Від департаменту будівництва, містобудування та архітектури Вінницької ОДА Юлія Грига хоче отримати проектно-кошторисну документацію на реконструкцію підвального приміщення по Театральній, 15 та висновок експертизи проекту будівництва цього об’єкту.

Громадські активісти не виключають, що незадовільний стан протипожежної безпеки – це якраз відповідальність балансоутримувача, яким власне і є УСКВ.

Тим часом проблему підняли на засідання Президії Вінницької облради. І обіцяють підняти ще раз – уже на черговій сесії, що відбудеться у четвер, 26 вересня. Висновок УСКВ процитував депутат-«свободівець» Андрій Вигонюк. На його думку, причини усього прозаїчні: під час проведення ремонту у приміщенні не змонтували систему протипожежної безпеки через те, що гроші на неї просто розікрали.

За словами голови постійної комісії облради з питань регулювання комунальної власності та приватизації Олександра Масленнікова, це питання вже неодноразово піднімалося, виїжджала комісія, зауважень до фірми, яка проводила ремонті роботи, було справді багато.

«Зауваження робили, а де результати? От ми зараз бачимо результат. Може таких підрядників не допускати до наших обласних тендерів», - зауважив О.Масленніков.

До речі, підняли проблему «Квадрата» в облраді якраз після того, як члени Президії відмовились знімати з розгляду питання про реорганізацію самого управління спільної комунальної власності громад області. Присутній на засідання Президії облради голова ОДА Владислав Скальський каже, що теж голосував проти зняття цього питання:  

«Я насамперед хочу вивчити ситуацію, що склалася навколо молодіжного центру «Квадрат» - зазначив В.Скальський. - Потрібно дізнатися, що там відбувається, хто був підрядником, чи взагалі введено це приміщення в експлуатацію, у якому стані там протипожежна система тощо. Дякуючи вам, я дізнався про цю проблему. Власне тому я голосував проти виключення з порядку денного питання про реорганізацію УСКВ. У нас повинен бути дієздатний орган, який зможе забезпечувати ефективну експлуатацію майна та нерухомості комунальної власності. Аналогічно ми зробили на рівні міста: створено комунальне підприємство, яке буде балансоутримувачем комунальної власності і буде підтримувати цю комунальну власність у належному стані».

«Свободівці» ж пообіцяли, що вимагатимуть навіть кадрових рішень від голови ОДА за наслідками вивчення проблеми.

«Це буде одне з питань, яке я Вам поставлю на сесії у четвер», - сказав В.Скальському А.Вигонюк.   

Нагадаємо, новопризначений голова Вінницької ОДА збирається виступити на початку чергової сесії облради 26 вересня. Депутати зможуть поставити йому запитання – на це відведено 10 хвилин часу.