У Вінниці хочуть побудувати укриття на території двох ліцеїв та чотирьох садків

Новини Вінниці / У Вінниці хочуть побудувати укриття на території двох ліцеїв та чотирьох садків

У Вінницької міськради є плани побудувати укриття на території ліцеїв №11 і №33 та попередньо – чотирьох садків.

Про це повідомив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Очільник громади, зокрема, нагадав, що на минулій сесії міської ради депутати схвалили рішення про виділення коштів для створення таких об’єктів на території чотирьох ліцеїв №№12, 13, 23, 30. Наразі готується черговий проєкт рішення, щодо будівництва захисних споруд у тих закладах, де немає підвальних приміщень, котрі можна адаптувати під сховище.

«Це непростий процес, адже якщо в школі не проектувався підвал, то на це була причина, часто – ґрунтові води, або санітарні обмеження. Значить вкопуватись – не варіант, – зазначив Сергій Моргунов. – Шукати технологічні рішення – завдання фахівців під час виготовлення проєктно-кошторисної документації. Маємо використати всі можливості територій, щоб створити безпечні умови для перебування дітей у навчальних закладах.

Зазначимо, за цей навчальний рік за кошти міського бюджету відремонтовано 28 укриттів.

Додамо, також Вінницьку міську раду через суд зобов’язали прийняти у комунальну власність 8 бомбосховищ.

Як повідомляють у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, у жовтні 2022 року Вінницька окружна прокуратура звернулася до суду через те, що на сесії міськради не надали згоду або відмову у наданні згоди на передачу з державної у комунальну власність 8 споруд цивільного захисту. 

Йдеться про бомбосховища в обласному центрі загальною площею 2,6 тис. м² місткістю 3300 осіб, які свого часу під час приватизації державних підприємств не ввійшли до статутних капіталів новостворених суб’єктів господарювання.

Рішенням Вінницького окружного адміністративного суду позовні вимоги прокуратури були задоволені, утім Вінницька міська рада оскаржила його в апеляційному порядку.

«Беручи до уваги законні вимоги прокуратури та важливість зазначеного питання, Сьомий апеляційний адміністративний суд залишив скаргу Вінницької міської ради без задоволення, а рішення Вінницького окружного адміністративного суду – без змін», - йдеться у повідомленні. 

Відтак Вінницька міська рада найближчим часом має розглянути питання про прийняття у комунальну власність 8 бомбосховищ та їх підготовку до експлуатації за цільовим призначенням. Прокуратура контролюватиме реальне виконання судового рішення.

Інше питання де вони розташовані та чи зручні для вінничан?.. Тобто чи будуть там переховуватися люди? Інакше це буде лише витрачанням бюджетних коштів громади.

Олеся Рудницька

8 травня, 2023