У Вашингтоні дали оцінку стамбульським перемовинам України та Росії

Новини Вінниці / У Вашингтоні дали оцінку стамбульським перемовинам України та Росії

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу впевнений, що перемовини між Україною і РФ в Стамбулі стали проривними за багатьма пунктами. Натомість у Вашингтоні більш скептичні з висновками. Не можна вірити, коли кажуть одне, а роблять – інше.

«Сьогодні був досягнутий найзначніший прогрес у переговорах», – заявив дипломат.

Як вказує CNN, він привітав просування щодо «головного пріоритету якомога швидшого досягнення припиненню вогню, щоб продовжити шлях до постійного політичного рішення».

Чавушоглу спрогнозував, що на вищих рівнях тепер обговорюватимуть складніші питання.

А от Держсекретар Ентоні Блінкен не поділяє оптимізму офіційної Анкари.  

«Не бачу ознак того, що переговори між Україною і РФ ефективно просуваються, тому що ми не бачимо, щоб Кремль підкріплював дії словами. Є те, що говорить Росія, а є те, що вона робить. Ми зосереджені на останньому», — цитує слова дипломата CNN.

У свою чергу голова російської делегації на перемовинах з Україною Володимир Мединський заявив, що «деескалація» на Київському та Чернігівському напрямах не означає припинення вогню. Із заявою про «скорочення бойових дій» сьогодні РФ виступила за підсумками перемовин у Стамбулі. Американська розвідка підтвердила, що росіяни починають відходити.

«Перший крок стосується поступової військової деескалації на двох основних напрямках - Київському та Чернігівському. Ми розуміємо, що в Києві знаходяться люди, яким треба приймати рішення, тому не хочемо надавати це місто додатковому ризику», - сказав Мединський.

Не цинізм? Про це він каже, коли найбільш руйнувань окупанти завдали Харкову та Маріуполю, а от відкинули їх найдальше саме під Києвом. Тому змушені перегруповуватися.   

Позицію української сторони наведено раніше.

Олег Верлан

29 березня, 2022