У травні вінничани зможуть побачити метеоритний дощ Ця-Акваріди. Коли саме і де дивитися?

Новини Вінниці / У травні вінничани зможуть побачити метеоритний дощ Ця-Акваріди. Коли саме і де дивитися?

Фантастичної краси астрономічне явище - пік зорепаду Ця-Акваріди вінничани зможуть спостерігати у травні. Однак, найкраще спостерігати за зорепадом там,  де відсутня світлове забруднення. Тобто подалі від міста.

Фантастичної краси астрономічне явище - пік зорепаду Ця-Акваріди вінничани зможуть побачити у травні. Однак, найкраще спостерігати за зорепадом там, де відсутнє світлове забруднення. Тобто подалі від міста.

На ніч з 6 на 7 травня припадає пік зорепаду Ця-Акваріди, який можна буде спостерігати в небі. При цьому в нинішньому році через повний місяць ми зможемо побачити лише найяскравіші об'єкти. Найкраще спостерігати за зорепадом в досвітні години далеко від вогнів міста. Прибувати метеорний потік буде з боку сузір'я Водолія.

Залежно від місця спостереження - Південне або Північна півкуля Землі - можна побачити від 10 до 85 метеорів на годину. Причому більша частина активності припадає саме на Південну півкулю. У Північній півкулі швидкість потоку може досягати 30 метеорів на годину.

Для довідки, Ця-Акваріди - це високоактивний метеорний потік, що містить маленькі частинки пилу від комети Галлея, яка кожні 76 років оточує Сонце. Зорепад Ця-Акваріди спостерігається щороку в період з 19 квітня по 28 травня.

Ірина Заіковата

4 травня, 2020