У сухому залишку: Путін у зверненні нарешті процитував нациста, призупинив участь у «ядерній угоді» та пожалів бідних, які отримують менше від Заходу

Новини Вінниці / У сухому залишку: Путін у зверненні нарешті процитував нациста, призупинив участь у «ядерній угоді» та пожалів бідних, які отримують менше від Заходу

Найбільш помірковані прогнози щодо «послання» Путіна підтвердились. Сьогодні, 21 лютого, за кілька днів до річниці повномасштабного вторгнення в Україну федеральним зборам російський диктатор майже нічого нового не сказав. Єдина новина – РФ «призупиняє участь у договорі про обмеження стратегічного наступального озброєння». Решта – лірика. Для Путіна – це остаточне фіаско.

Нагадаємо, минулого року Путін знехтував щорічним зверненням до Федеральних зборів. Цьогоріч у Росії від диктатора чекали багато… Проте, після візиту Джо Байдена до Києва 20 лютого розповсюджено було чутки, що промову російського президента дещо «підрихтували» під сучасні вимоги.

Якими новинами хазяїн Кремля «нагодував» росіян та тих, хто відслідковував сказане за кордоном? «Зупинка» з «ядерної» угоди.  Договір про стратегічні наступальні озброєння (СНО) – це угода про обмеження ядерних озброєнь між США і Російською Федерацією, яка у 2021-му була продовжена на 10 років.

«Росія призупиняє свою участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння. Повторю: не виходить із договору, ні, а саме призупиняє свою участь. 

Але перш ніж повернутися до обговорення цього питання, ми маємо для себе зрозуміти, на що все-таки претендують такі країни Північноатлантичного альянсу, як Франція і Велика Британія, і як ми будемо враховувати їхні стратегічні арсенали. Тобто сукупний потенційний удар Альянсу. 

Вони зараз своєю заявою зробили по суті заявку на участь у цьому процесі. Ну, слав Богу. Давайте, ми не проти. Не потрібно тільки намагатися знову всім брехати, робити з себе поборника миру і розрядки», - заявив лідер країни-агресорки.

Що цим намагався донести до НАТО Путін? Можливо, він вирішив запевнити, що Росія почне розвивати галузь і має на це кошти. Втім, російські реалії кажуть, що заява – блеф Кремля. Через безсилля та безвихідь.

Увага українців більше була прикута до слів Путіна через бажання дізнатися, що він планує «робити» з війною?.. Натомість диктатор повторяв безглузді тези, які вже всі чули раніше. Він сказав, що саме Україна «готувалась напасти на Донбас», а його армія випередила. Це ж калька від Сталіна. Той теж казав у 1939-му, що Фінляндія загрожує СРСР, тому червоноармійці їх випередили.

Найбільше дісталося від Путіна умовному Заходу, який, на його хворобливу думку, використовує Україну «як таран проти Росії як полігон», хоча «перемогти РФ на полі бою неможливо», скорочує фіндопомогу бідним країнам через виділення коштів для України.

«Що більше далекобійних західних систем надходитиме в Україну, то далі ми відсуватимемо загрозу від наших кордонів», – сказав нісенітницю глава держави-агресорки.

Російський лідер запевняв, що росіяни «відбудують» Маріуполь і загалом все, що знищили на тимчасово окупованих територіях України, похвалившись, що їм колись вдалося це зробити в Криму, побудувавши Кримський міст. Ба більше, Путин заявив, що після такої «відбудови» Росія насаджатиме дітям, яку народилися на окупованих територіях, «русскій мір». У принципі, вже насаджає на окупованих територіях.

Крім цього, Путін періодично скаржився на західні санкції, критику «великого російського народу» в світі, загалом звинувачував у бідах РФ, які накрили її за останніх рік, усіх, окрім себе і свого диктаторського режиму.

«Ініціатори санкцій карають самі себе. А своїм громадянам кажуть, що винні росіяни. Їхня мета – змусити страждати наших громадян. Але їхній розрахунок не виправдався», – зазначив Путін.

Під час послання глава Кремля процитував одного із нацистських лідерів. Він згадав фразу «Гармати замість масла», яку 11 жовтня 1936 вимовив рейхміністр Рудольф Гесс на урочистому відкритті зали імені диктатора Адольфа Гітлера в місті Хоф.

«Неонацисти зовсім перестали приховувати, хто їхні кумири», – при цьому заявив Путін.

Олег Верлан

21 лютого, 2023