У стічних водах на Вінниччині виявили віруси COVID-19 та грипу

Новини Вінниці / У стічних водах на Вінниччині виявили віруси COVID-19 та грипу

З лютого на Вінниччині запровадили новий метод контролю захворюваності на COVID-19 та грип. Поширення хвороб визначають завдяки дослідженню стічних вод. Перші результати підтвердили наявність вірусу у різних містах регіону.

Про це повідомляють у «Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України»..

На території Вінницької області визначили три точки відбору проб стічних вод на виявлення рівнів концентрацій в них вірусу SARS-CoV-2 та грипу (Вінниця, Калинівка та Бар). Двічі на тиждень здійснювався забір з кожної точки та в подальшому доставляється до мікробіологічної лабораторії.

Починаючи з березня 2023 року, епідеміологами було відібрано та доставлено в мікробіологічну лабораторію 40 проб стічних вод, після проведення досліджень вони виявились позитивними. В 2 зразках виявили SARS-CoV-2 варіант Delta L452R, в 32 пробах знайшли SARS-CoV-2 варіант Omicron E484A, в 6 - підтверджено вірус грипу.

«Також 5 зразків стічних вод з усіх визначених точок були відправлені до Референс-лабораторії вірусологічних досліджень Центру громадського здоров’я МОЗ України для проведення тестування методом повногеномного секвенування. Після проведення секвенування в усіх зразках стічних вод було виявлено SARS-CoV-2 варіант BN.1.3.1 Omicron. Цей варіант мутації коронавірусу SARS-CoV-2 також був виявлений після проведення секвенування матеріалу від людей», - йдеться у повідомленні.

Епідеміологічний нагляд за стічними водами – це принципово новий вид епіднагляду для України. За його допомогою в умовах обмеженого доступу населення до медичних послуг і до послуг тестування на інфекційні хвороби можна спрогнозувати погіршення епідемічної ситуації в тому чи іншому регіоні і, відповідно, запропонувати превентивні заходи.

Цей вид епідеміологічного нагляду продовжує впроваджуватися на території Вінницької області.

Нагадаємо, 5 травня ВООЗ оголосила оголосила про припинення пандемії COVID-19. Коронавірус більше не вважається глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я. Відомо, що за час пандемії у світі зафіксували 764 млн випадків заражень та щонайменше 7 млн смертей. Від початку пандемії в Україні було виявлено понад 5,5 млн випадків захворювання, зокрема, майже 416 тисяч – серед дітей.

Олеся Рудницька

12 травня, 2023