У США закликають Україну звільнити Херсон «до зими» - FT

Новини Вінниці / У США закликають Україну звільнити Херсон «до зими» - FT

Українські війська не повинні знижувати динаміки у контрнаступі на Херсонському напрямку, а до настання зими мають відновити контроль над тимчасово окупованим обласним центром. У Вашингтоні тамтешні політики вважають, що погіршення погодних умов може зашкодити руху ЗСУ, а росіяни отримають час на укріплення оборони.

Про це повідомляє видання Financial Times, посилаючись на Пентагон.

Американська розвідка вважає, що армія України має всі передумови, щоб зайняти Херсон і прогнати звідти загарбників у зазначений період – до середини листопада.

Західні союзники розглядають звільнення Херсону як вирішальне випробування для України. За оцінками військових чиновників та аналітиків, Україна може відновити контроль над містом за місяць. Представник Міноборони США повідомив, що ЗСУ вже просунулися на північний схід від міста та закріпилися на річці Дніпро. 

За даними FT, Україна погодилася, що найближчі тижні матимуть вирішальне значення для кампанії з деокупації території на півдні. Водночас представник у НАТО повідомив, що Росія вже зміцнила позиції на півдні: «Росіянам знадобилося багато зусиль і багато часу, щоб окопатися трохи інакше, ніж вони робили це на сході. Вони змогли перемістити броню, вони змогли побудувати елементарний захист».

Західні союзники України уважно стежать за контрнаступом ЗСУ на Херсонщині, як пише FT, шукаючи доказів того, що українські військові можуть застосувати отриману зброю для комплексного та багатостороннього нападу на глибоко закріплені позиції в міському середовищі.

Не тільки у Вашингтоні кажуть про терміни та місце контрнаступу. Ще у серпні керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що для України життєво необхідно завершити активну фазу війни до настання зими. Потім президент Володимир Зеленський анонсував контрнаступ на півдні, росіяни повірили, а ЗСУ звільнили Харківщину.

Олег Верлан

5 жовтня, 2022