У США розкрили кількість переданих Україні ракет ATACMS

Новини Вінниці / У США розкрили кількість переданих Україні ракет ATACMS

Американська преса ретельно підійшла до вивчення питання щодо передачі ракет ATACMS Україні. Після першого «випробування пера», точніше їх застосування, у США розкрили певні секрети.

Зазначимо, Вашингтон до останнього офіційно не підтверджував передачу ЗСУ ракет ATACMS, щоб зберегти елемент несподіванки при ударах по російським позиціям.

Як пише Politico, шлях до передачі був довгим та складним, однак рішення щодо ракет типу ATACMS APAM, які здатні бити касетними боєголовками на 165 км, у Білому домі ухвалили ще 30 серпня.

За словами двох американських чиновників, знайомих з процесом обговорення та ухвалення, фінальне рішення адміністрації тримали в таємниці тижнями після того, як президент Джо Байден остаточно погодився.

«Їхня доставка та використання знаменує серйозну ескалацію оборони України з боку адміністрації, надаючи силам Києва нову руйнівну здатність завдавати ударів по російських цілях далеко за лінією фронту», - пише Politico.

Видання зазначає, що саме цими ракетами було завдано удару по аеродромах в Бердянську та Луганську, де було знищено дев'ять російських гелікоптерів. Саме тому було ухвалено рішення мовчати на офіційному рівні якомога довше.

«Вашингтон і Київ були стурбовані тим, що оголошення про передачу змусить Росію перемістити склади обладнання та боєприпасів далі за лінію фронту та поза зону дії ракет», - зазначає видання.

The New York Times вказує, що Україні передали близько 20 ракет з касетними боєприпасами, кожна з яких має 950 маленьких бомб.

Видання також припускає, що після такого кроку Вашингтон, Берлін змушений буде активізувати процес з передачею своїх ракетних комплексів Taurus. Канцлер Німеччини Олаф Шольц нібито не квапився з поставками, чекаючи, коли Україна отримає ATACMS від американців.

Під час брифінгу у Вашингтоні представники Пентагону запевнили, що не планують нічого анонсувати з майбутніх пакетів допомоги. Додамо, міністр оборони Ллойд Остін був проти постачання цього типу ракет через їх обмежені запаси у США, кажучи про зниження обороноздатності Штатів у разі передачі. Крім того, варто було врахувати фінансові обмеження, оскільки кожна ракета коштує приблизно 1,5 мільйона доларів.

Олег Верлан

18 жовтня, 2023