У США пояснили, якою може бути відповідь на застосування Росією ядерної зброї

Новини Вінниці / У США пояснили, якою може бути відповідь на застосування Росією ядерної зброї

Нинішні та колишні посадовці з різних країн впевнені, що Путін розуміє свою поразку в Україні, але не знає, як закінчити війну. Тому його вчинки можуть бути ірраціональними. Коли з Вашингтону почали лунати попередження про відповідь на ядерний удар росіян, розвідка НАТО зібрала дані про можливе випробування Росією суперторпеди «Посейдон», оснащеної ядерним зарядом.

Про це написало італійське видання La Repubblica.

За даними розвідки, російський атомний підводний човен "Бєлгород" залишив свою базу в Білому морі за полярним колом. Ймовірно, субмарина прямує до Карського моря, щоб випробувати ядерну торпеду «Посейдон», яку ще називають "зброєю Апокаліпсису", йдеться в публікації видання.

"Посейдон" - це безпілотний підводний апарат, який, за твердженнями, здатний долати величезні відстані під водою, перш ніж вибухнути з достатньою силою, щоб викликати масштабне ядерне цунамі, призначене для затоплення та опромінення прибережних міст.

Забруднена хвиля може стерти з землі такі мегаполіси, як Нью-Йорк або Лос-Анджелес. Фахівці пояснюють, що такого ж ефекту можна досягти і з міжконтинентальними балістичними ракетами, які існують з 1960-х років.

Підводний човен К-329 "Бєлгород" вважається прототипом нової концепції війни, задуманої адміралами Путіна в останні роки, після повернення напруженості у відносинах зі США.

Одночасно з цим залишається ризик використання росіянами тактичної ядерної зброї проти України. Саме ця тема є топовою понад тиждень. Американський генерал у відставці і колишній глава ЦРУ Девід Петреус вважає, що у разі застосування Росією ядерної зброї США і союзники по НАТО повинні вивести з ладу всі конвенційні сили РФ на полі бою в Україні і в Криму.

Про це він сказав в ефірі ABC News. На думку генерала, Путін програє, незважаючи на «значні», але «відчайдушні» кроки у війні.

«Президент Володимир Зеленський і Україна мобілізувалися набагато краще, ніж Росія. Україна набрала, навчила, оснастила, організувала і застосувала сили незрівнянно краще, ніж Росія, - зазначив він. - Жодна анексія, жодна кількість навіть завуальованих ядерних погроз не може вивести її з цієї ситуації».

Ексглава ЦРУ зазначив , що Путін «нічого не може зробити на цьому етапі», щоб перемогти у війні. Він впевнений, що Росія відступатиме і надалі.

«Все може стати гірше для Путіна і для Росії. І навіть застосування тактичної ядерної зброї на полі бою цього зовсім не змінить», - сказав Петреус.

За його словами, у відповідь США та їхні союзники по НАТО можуть «вивести з ладу всі російські звичайні збройні сили, які ми можемо побачити і ідентифікувати на полі бою» в Україні, в Криму, який Росія анексувала в 2014 році, і на кораблях у Чорному морі.

«Це не може залишитися без відповіді. Але це не буде розгортанням війни – не буде ядерної зброї за ядерну зброю. Ніхто не хоче потрапити в ядерну ескалацію. Але треба показати, що це не може бути прийнято жодним чином», - сказав Петреус.

Для цього в арсеналі країн НАТО є, зокрема, високоточні ракети Tomahawk, здатні зрівняти із землею військову інфраструктуру агресора.

Олег Верлан

3 жовтня, 2022